10755 dagar utan semester

Åke Mossberg i sin Norabutik, som är minst sagt välfylld med kameror. Foto: Rolf Johsson
Textstorlek:

Semester? På besök Nora?
Då kan ni titta in hos Åke Mossberg i Fotocentralen. Han har inte haft semester på 34 år.
– Jag trivs med det.

Det sjuder av liv i Nora så här års. Den typiska sommarstaden lever upp och sällar sig till de tre trästäderna Nora, Eksjö och Hjo som alla fått den åtråvärda utmärkelsen Europa Nostra-priset för sina bevarade träbebyggelser.
Och i en av dessa åldersdigna träbyggnader, gulfärgad och snett emot kiosken med den berömda Noraglassen, hittar vi Fotocentralen. Och där hittar vi ”Mr. Nora”, Åke Mossberg. Ålder okänd.
Bara namnet Fotocentralen inger respekt. När inte ens Örebro har mer en en fototaffär kvar, så har alltså lila Nora också en kvar. Man kan till och med lämna in svartvit film här för framkallning och kopiering, bara en så´n sak.
Kvar sedan hur länge som helst är också Åke Mossberg, känd som något av Mr. Nora. Det inte han vet om Nora, är i stort sett inte värt att veta.
Att komma in i affären, är som att hamna i en blandning av museum och väl fungerande fotobutik, kombinerad med bokloppis.
Och Åke Mossberg själv kan väl nästan sägas vara i underhållningsbranschen. Det är som att delta i en liten show, att få göra sina ärenden här inne.
Att affären över huvud taget finns kvar, är förstås Åke Mossbergs förtjänst. Han jobbar mer eller mindre för jämnan. Och gör han inte det, så är han ute och håller föredrag om Nora med omnejd. Eller botaniserar i sitt omfattande text- och bildarkiv.
Och, håll i er nu semesterfirare:
– Jag har inte haft semester på 34 år. Inte en dag. Men jag trivs med det.
Räknar vi 34 år bakåt så hamnar vi runt 1983.
– Jag kan väl få skryta lite över det, säger Åke Mossberg, och småskrattar, utan att vara ett uns skrytfärdig. Det är verkligen inte hans stil.
Han har butiken öppen sex dagar i veckan.
Och när vi slår på miniräknaren, så kommer vi fram till att han jobbat 10.755 dagar – utan att ta någon semester.
Det låter svettigt?
– Inga problem. Det är så himla kul när folk kommer in hit, och jag får snacka med dem. Och dom med mig.
– Musik har jag också, så det händer titt som tätt att jag lägger på en skiva (inspelad i Spotify i mobilen) som passar. Jag har flera hundra låtar i lager.
– Tyska turister, till exempel, får höra tyska klämkäcka melodier. Gissa om det uppskattas.
Nu när turistsäsongen drar igång så kommer det horder av turister till Nora, som konkurrerar om att vara överst på tronen som länets sommarstad nummer ett. Åke Mossberg har koll också på turisterna.
– 44 turistbussar i juni, 42 i juli, några färre i augusti… Och då talar jag bara om svenska bussar, säger han och visar listan där alla bussresors ankomstdag finns noterade.
– När jag tittar här så ser jag att även 40 till 50 tyska bussar än inbokade på Norabesök nu i sommar. Och nästan alla bussåkare ska in här och titta. Då är det trångt här inne. Trångt och trivsamt.
– Problemet är att de kommer ”efter lunch” vilket innebär att jag själv vanligtvis är på lunch då, och måste stuva om i programmet om jag ska ha en chans att ha turistbussöppet.
– Det kräver en del logistik, man får tänka till, säger han och skrattar.
Det visar sig också att de tyska turisterna har ”Swedish fika”” inlagt i programmet. Varför det stavas på engelska till tyska turister är oklart, men så är det.
Och när det ska fikas så ska de flesta gå backen ner till Norasjön och Strandstugan, som får fikainvasion med jämna mellanrum.
– Visst är det härligt att folk dras till Nora, säger Åke Mossberg, och ser nöjd ut.
När han även får höra att undertecknad senare ska göra en sida om Noraturismen, och Björn Palmqvist en om Askersundsturismen, så säger han:
– Grattis att du fick Nora på din lott. Du drog vinstlotten.