Positivt gensvar på Titanicutställningen

En fartygsmodell finns i genomskärning, där Claes-Göran Wetterholm visar hur klassindelningen hade gjorts. Ogifta män och ogifta kvinnor i klass III hade man placerat i olika ändar av båten. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Nu är Titanicutställningen öppnad och folk strömmar till från när och fjärran. Redan efter första helgen är projektledare Rebecca Larserö och kompani helnöjda med responsen.

– Det hängde besökare på låset i fredags och de första blev förevigade av oss. Alla har varit jättepositiva till hela utställningen.
– I fredags hade vi också många barngrupper på besök och det är ju roligt, upplyste Rebecca.
Vem vet, det kanske fanns någon blivande ”Claes-Göran Wetterholm” bland de besökarna. För det var nämligen så att när Claes-Göran Wetterholm var åtta år 1960 såg han ett tv-program om Titanic, och då var han fast.
Under de senaste 20 åren har han ägnat sig åt Titanic på heltid, bland annat med den spansktillverkade utställningen som varit runt snart halva jorden.
Att höra honom berätta om alla fynden från fartyget, alla levnadsöden och all dramatik är verkligen fängslande. Claes-Göran är experten som även träffat flera överlevande från fartyget genom åren.
Det är historiens mest omskrivna fartyg och det har utkommit hyllmetrar med litteratur om Titanic, varav ett flertal från Claes-Görans penna. Hur många vet han inte själv. Några finns dock till salu strax utanför entrén till utställningen.
Själva ingången är effektfullt utformad som ett passagerarinsläpp vid hamnområdet i Southampton 1912, där man ser fartyget i bakgrunden. Där står även tydligt uppdelat de tre olika klasserna till biljettinsläppen.
– En tredjeklassbiljett kostade åtta pund, vilket motsvarade 181 kronor och det var ungefär som en årshyra till en vanlig lägenhet på den tiden. En svit på båten kostade 247 pund och då förstår man vilka hiskeliga skillnader det var, berättade han.
Av båtens 2 207 passagerare blev bara 712 räddade. Detta beroende på att antalet livbåtar var för litet, och första- och andraklasspassagerare hade företräde.
Alla besökare till utställningen har möjlighet att få lyssna till Claes-Görans levande berättelser, då genom hörlurar. Åtminstone om man vill höra svenska eller engelska. De övriga sex språken har en annan berättarröst.
Man ska ha god tid på sig, för det finns många olika fynd att granska, 200 stycken. Dessutom uppbyggda hyttinteriörer både från en svit och en tredjeklasshytt.