På lördag händer det vid Rastälven

Kosläpp tillhör aktiviteterna vid Rastälvens dag
Textstorlek:

Det var år 2011 som Anita Maria Karlsson kom på idén med Rastälvens dag. En sådan fin bygd var värd att uppmärksammas tyckte hon och året efter hölls den första Rastälvens dag. Nu på lördag är det dags igen med aktiviteter från Järnboås i söder till Bredsjö i norr.

–  Jag tror att iden kom när jag läste europeisk historia. Då läste jag om dalgångar i Frankrike som var plats för mässor av olika slag.

–  Det året fick vi Leaderpengar för att kosta på annonserna, i år har vi en mycket snävare budget, men har ändå haft råd att skaffa nya vimplar för att  markera de olika stationerna, berättar Anita Maria.

Numera arrangerar man dagen vartannat år, och således gjordes ett uppehåll 2016. Det finns nu några nyheter.

–  Vid Slottet, mellan Lindesby och Nyhyttan, kommer man att demonstrera sådd och harvning med ardennerhästar. I Hjulsjö visas kafferosteriet.

– Dessutom kommer Bredsjö ost ha öppet. Det är en ekologisk gård med kafé och försäljning av ost, hällbröd och ull. I Bredsjö kan man också beskåda Tavelmannens lamadjur. Dessutom klockan 13.00 med något så ovanligt som fårsläpp.

Hjulsjö antikvariat öppnar för säsongen och vid Sågbacken finns kolarkoja och korv med bröd. Vid Gunnarshults gård blir det folkdräktsutställning samt försäljning av medeltidskläder och hantverk.

I Grängshyttan, vid bron, visas gamla jordbruksmaskiner och redskap. Vid Järnboås bygdegård kommer finnas många olika aktiviteter som lappteknik, ponnyridning, pilbågsskytte, försäljning av nässelsoppa, strömmingsklämma, hamburgare, kaffe och hembakt.

Något som varit med ända från starten är kosläppet vid Gölagården, som är väldigt populärt, inte bara bland de fyrfota varelserna.

Gölagården är från mitten av 1800-talet och kom i Martin Larssons släkt 1955.

–  Min farfar köpte den då och sedan sex år driver jag och min sambo Caroline den.

Cirka 40 djur kommer bete sig som en kalv på grönbete den 6 maj och publiken brukar vara på mellan 400 och 500 personer.

–  Djuren vet vad som är på gång när de hör alla bilarna komma vid 10-tiden och en timme senare släpps de alltså ut, berättar Caroline.

Det är rasen Hereford och utgör 20 di-kor och resten är kalvar och några tjurar som får lämna sina bås för den friska luften i naturen kring Rastälven.

–  Åskådarna brukar tycka det är mysigt och trevligt, och tycker att det är så här djur ska ha det, säger Martin.

Det är en Kravgodkänd gård. djuren slaktas i Närke och köttet kommer tillbaka till Gölagården där det säljs.

Hur löser ni bilparkeringsfrågan?

–  Det brukar gå bra. Parkeringen är ute på en åker, och det är bara att hoppas att det är torr väderlek. P-platserna är på samma sida som kosläppet och åskådarna behöver därför inte passera över vägen. Vi vill att det ska vara säkert och bra, menar Caroline.