Länet runt

Johan och Ingrid Lagerfelt i mitten flankerade av Länsmuseichef Birgitta Johansen och Hans Karlsson, Länsmuseets ordförande. foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Tavlor skänkta till Örebro läns museum

ÖREBRO. Som vi tidigare skrivit om håller Johan och Ingrid Lagerfelt som bäst på att flytta från Säbylunds herrgård till Södermanland. Säbylund har innehållit många ovärderliga föremål som paret inte har plats för i sitt nya hem.

En bokskatt har tidigare skänkts till Kungliga Biblioteket i Stockholm och nu har även två konstverk fått nya ägare. Det är Örebro läns museum som nu är lyckliga inenhavare. Det gäller en stor porträttmålning föreställande Jean Baptiste Bernadotte, som 1810 valdes till svensk tronföljare på Örebro slott. Några år senare skulle han utropas till kung Karl XIV Johan. Drottningen hette Desirée, och även hon finns avbildad på en tavla som skänktes.

– Vi är väldigt stolta över att ha fått denna möjlighet att mottaga de bägge konstverken, sade museets ordförande Hans Karlsson.

Förutom beröm till det givmilda paret Lagerfelt fick även konservatorn Gabor Pastor en eloge för sitt ideella arbete med att ha fräschat upp konstverket över den före detta kungen. Gamla lagningar har setts över och Gabor visade med bilder på ett omfattande renoveringsarbete.

– Jag tyckte själv att om tavblan nu ska hänga på Örebro slott så krävde den en ståndsmässig upprustning, poängterade Gabor.

Konstverken hade tidigare ingått i familjen Lewenhaupt – von Essen – Lagerfelts samlingar sedan 1822.

Dukar upp till frukost

ÅSBRO. På fredag morgon är det dags för ett nytt frukostmöte på Perolofsgården i regi av Åsbro Näringsliv. Förutom frukostintaget får gästerna även insupa kunskaper om ytterligare några lokala företag.

En av dessa företagare är Karin Bergsten som driver Nordankyrka jakt och fritid med gårdsbutik som bland annat saluför jaktkläder för både kvinnor och män. I Hult straxt söder om Åsbro finns Anders Östlund Källsprångs gård som i sin verksamhet odlat ekologiskt i 25 år. Även han kommer att presentera sitt företag under frukosten. Jubilerande gruvdriften i Zinkgruvan, genom Zinkgruvan Mining, finns också med på fredagsträffen.

Konst i ring invigs

TIVED. Lördagen den 27 maj klockan 11 är det dags för årets invigning av ”Konst i ring” intill Tiveds skolbyggnad. En utställning där publiken som vanligt under promenaden på en slinga i skogen kommer att möta konstuttryck i olika former. En spännande promenad på fina stigar väntar.

Samtidigt är caféet i skolhuset öppet både lördag och söndag klockan 10-16. Där finns även en fotoutställning av Lotta Raklitz.

Lindesbergs unga poeter

LINDESBERG. Det började med att Region Örebro läns projekt ”Alla barns rätt till kultur” resulterade i ”Spoken word-träffar” för ungdomar på biblioteket i Lindesberg. Det blev så lyckat att träffarna har fortsatt under vårterminen. Ikväll kl.18 är det dags för dem att framföra nyskriven poesi inför publik. Platsen är ABF:s lokaler i Lindesberg, Smedjegatan 9. Det är fri entré och det bjuds på fika.

Gökotta och skolutställning

TÅNGERÅSA. Försommaröppet pågår för fullt och flera aktiviteter infaller den här veckan. I dag, torsdag, invigs en utställning om skolverksamheten i Tångeråsa. Detta som ett led i att Folkskolan i år firar 175-års jubileum.

På söndag bjuder bygdeföreningen in till flera aktiviteter. Klockan 7 inleds dagen med gökotta i anslutning till fågeltornet vid Västkärr. Guide är ornitologen Kent Halttunen. På eftermiddagen hålls som vanligt försommaröppet i kyrka och café klockan 14-17. Direkt därefter, klockan 17 arrangeras en kyrkogårdsvandring med Urban Larsson som sedan följs av kvällsgudstjänst i kyrkan klockan 18.

Kulturknytkalas vid Bofors stationsområde

KARLSKOGA. Det är åter dags för Kulturkalaset på Bofors stationsområde, som även brukar kallas för ett kulturknytkalas. Runt stationsområdet finns bland annat en park, arbetarmuséet Gråbo, två stationshus och kafé. Från kl. 11.00 på lördag kommer där vara ett fullspäckat program, allt från spännande aktiviteter till musik, dans och teater. Alla utställningar och all underhållning är kostnadsfria.

Fiskepremiär i Örebro.

ÖREBRO. Torsdag den 18 maj är det premiär för det fria fisket i Svartån i centrala Örebro. Det är Örebro kommun som tillsammans med Sportfiskarna i Örebro planterar ut regnbågsforeller.

Premiären sker klockan 16 ä vid Karolinska gymnasiet. Invigningstalare är Fritidsnämndens första vice ordförande Annika Tholster (C). Det fria fisket gäller mellan dammbordet vid Karlslund och utloppet i Hemfjärden.

Guldgruva i Kaveltorp?

LJUSNARSBERG. Ikväll kl. 18.30 kommer Bengt Ljung kåsera om sitt guldgruveprojekt i Västerbotten med funderingar på prospektering i Kaveltorp. En frågeställning framförs: Kan cirkeln slutas? Platsen är Kopparbergs bibliotek.

Vårmarknad på torget

HÄLLEFORS. Lions vårmarknad hålls traditionsenligt på torget i Hällefors på lördag den 20 maj. För de bästa fynden ska man helst vara på plats redan kl. 9.00 då repet släpps.

Musikkväll på Berget

DEGERFORS. Musikkvällarna på Berget inleds ikväll kl. 19.00 med ELS-band. Nästa torsdag är det åter Musikkväll samma tid, då Stringtones spelar. Kvällarna fortsätter även under juli och augusti för att avslutas den 24/8 då Sten & Stanley kommer på besök.

Antik- och vintagemarknad på olika platser

NORA. På lördag den 20 maj fylls Nora av utställare och försäljare av antikt, retro, byggnadsvård, vintage och lokalt mathantverk med mera. Platsen är Prästgatan och kvarteret Bryggeriet.

Nya guidningar

ÖREBRO. Ett samarbete mellan Örebrokompaniet, Svenska Turistföreningens Närkekrets och Örebro kommun har nu resulterat i att ett antal guidningar kommer att hållas för nyanlända invandrare. Först ut är visningar på somaliska och arabiska och under året kommer ett antal slottsvisningar och stadsvandringar att arrangeras.

Marknad med bilar

HALLSBERG. Samlarföreningen Engelbrekt Örebro har sin traditionella Retro- och Veteranbilsmarknad i Vretstorps Folkets Park torsdagen den 25 maj. Säljare finns både på dansbanan och ute i parken. Många veteranbilar kan också ses i den anrika folkparken. Servering finnes.