Cristers såser skär sig aldrig

Vid grytorna ses kocken Crister Svantesson. foto: Inger Persson
Textstorlek:

Crister Svantesson är känd från matlagningtävlingar i Sveriges Television. Han tycker om att laga god mat av svenska råvaror.

En av de stora kockarna i Göteborg är Crister Svantesson. Han tycker om att laga god mat av svenska råvaror. Hans alldeles speciella område är såser. För några veckor sedan var han i ett större varuhus i Örebros utkant och lagade mat under några timmar.

Matlagning har alltid varit Cristers stora intresse. Redan som nioåring började han laga mat.

Varför började Du med matlagning så tidigt?

– Föräldrarna var ofta borta och vi syskon var själva hemma. För att vi skulle få någonting att äta så var jag tvungen att laga mat, säger Crister.

Redan som 17-åring köpte han enkel biljet till Paris. Han hade avlagt fackprov i Sverige och var nyfiken på Paris. Han ville lära sig något som ingen annan kunde.

Tillbaka i Sverige ändrade Crister på det svenska köket, franska namn kom in på menyerna. Att det har gått bra för honom råder ingen tvekan om. Han är vass på såser och smaker.

Här får ni några av alla de recept som Crister Svantesson komponerat under åren.

Varför inte byta ut chipsen i fredagsmyset och välja nyttiga grönsaker som gurkstavar, morotsstavar och selleri att doppa i goda såser. Samtliga resept är beräknade till 4 personer.

Inger Persson

Recept:

Mangocurry-och passionssalsa

3 dl turkisk youhurt

1 tsk mangocurrykrydda

1 msk habanero- och passionssalsa

Salt och peppar

Blanda yoghurt med currykrydda och salsa i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt till servering.

Rökt paprikasås med chili och lime

2 dl créme fraiche

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk chili & limekrydda

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Blanda alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt till servering.

Mango Teriyakisås

2 dl créme fraiche

1 msk mango chutney

1 tsk teriyakikrydda

Salt och peppar

Blanda alla ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt till serveringen.

Grillwiener korv med stomp

2 paket grillwienerkorv

500 g potatis

100 g smör

150 g skivad purjolök, av det vita eller vårlök,

2 vitlöksklyftor, rivna

2 msk finhackad gräslök

Nymalen vitpeppar och salt

Skrubba potatisen noga, skala och koka den mjuk i saltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Smält smöret i en kastrull och fräs purjolöken och vitlöken, så att den mjuknar utan att ta färg. Krossa potatisen grovt i en kastrull. Häll över löken och gräslöken, blanda ordentligt. Smaka av med nymalen vitpeppar och salt. Grilla korvarna till gyllenbrun färg och servera med senapskräm.

Gör medan potatisen kokar

Senapskräm

1 1/2 dl majonnäs

2 msk grov söt senap

1 msk dijonsenap

1/2 krm piri piri

Salt och peppar

Blanda majonnäsen med de båda senapssorterna. Smaksätt med piri piri samt salt och peppar.

Ryggbiff med rödvinssås

800 g ryggbiff

Olivolja

Salt och peppar

Potatis:

8 medelstora potatisar

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja

Rotfrukter:

2 gula morötter

2 orange morötter

1 liten palsternacka

2 msk smör

Sås:

1 gul lök

2 vitlökskyftor

2 dl rödvin

2 msk rödvinsvinäger

1 msk koncentrerad kalvfond

3 dl vatten

1 timjankvist

1 lagerblad

2-3 hela vitpepparkorn

1/2 tsk socker

1 tsk maizena

Hacka lök och vitlök till såsen. Fräs på låg värme till gyllenbrun färg. Slå på rödvin, vinäger, kalvfond, vatten och kryddor. Låt koka cirka 20 minuter. Smaka av med lite socker och salt. Red av med maizena utrört i lite vatten och koka till en simmig konsistens. Sila såsen.

Skala potatisen och skär den i 3 mm tjocka skivor. Hacka lök och vitlök till potatisen. Häll olivolja i stekpannan, lägg i potatisen och bryn på medelvärme. Vänd potatisen med jämna mellanrum. När potatisen är nästan färdig, tillsätt gul lök och vitlök. Salta och peppra. Lägg i en eldfast form, ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala morötter och palsternacka, skär i centimetertjocka skivor. Koka dem nästan mjuka. Lägg i 2 msk smör i kastrullen, salta och peppra. Sätt in potatisen i ugnen.

Värm rödvinssåsen och hetta upp rotfrukterna i smör. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en torr stekpanna och stryk olivolja på köttskivorna. Lägg köttet i den heta pannan. Salta och peppra på båda sidor. Stek 2 minuter (för ett rosa kött). Vänd efter halva tiden. Servera.

Stekta kycklinglår med bacon

4 benfria kycklinglår

6 skivior strimlad bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, krossade

2 dl krossade tomatter

1 kycklingbuljongtärning upplöst i 3 dl vatten

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk socker

Olivolja

Maizena

Salt och svartpeppar

Bryn kycklinglår och bacon i en stekpanna. hacka lök och vitlök. Fräs hacket i olivolja i en stor gryta. Häll i krossade tomater, kycklingbuljong, rödvinsvinäger och socker. Lägg i de brynta kycklinglåren och baconet. Låt koka under lock på medelvärme i 25 minuter. Ställ åt sidan och låt vila i 10 minuter.

Koka upp igen och red av till önskad konsistens med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Ölkokt högrev

1 kg högrev

2 gula lökar

2 krossade vitlöksklyftor

1 paket bacon, cirka 140 g

Salt och peppar

Olivolja

1 torkad chipotlechili

5 dl ljust öl

1/2 tsk torkad timjan

2 lagerblad

Maizena

Ris till servering

Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar. Skiva löken och hacka vitlöken. Strimla baconet. Salta och peppra köttet, bryn det i olivolja i en stekpanna. Lägg köttet i en rymlig gryta. Bryn baconet med lök och vitlök i en stekpanna. Lägg det i grytan och tillsätt chipotlechilin hel. Häll på ölet och tillsätt timjan och lagerblad. Låt koks cirka 2 timmar på medelstark värme tills köttet är mört. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av.