Välsträngat gäng stämde upp till härlig allsångskväll

Per Berggren och bandet bjöd på äkta boggie i rockn´roll takt, a la Owe Thörnqvist. Närmast sitter enda tjejen i gitarrgruppen, Christina Folkesson. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Vilket drag det blev i Folkets hus lokal Husaren i förra veckan. Gitarreleverna under artistnamnet ”Folkessons gitarrer” satte fingrarna rätt på strängarna och öste på till publikens jubel.

Christer Folkesson, känd lokal underhållare, har fem gitarrer hemma men det är inte dem om avses under namnet, Folkessons Gitarrer.
Christer leder även gitarrkurser och han märker att intresset för att lära sig spela gitarr ökat de senaste åren.
– Det är väldigt populärt just nu. När vi startade för sju år sedan var vi tre eller fyra, idag har jag elva elever, konstaterar han.
Det är tillsammans med dessa elva elever som han i förra veckan arrangerade en allsångskväll på Husaren med sin grupp som han då således kallar ”Folkessons gitarrer”.
Gästmusiker och förstärkning under framträdandet var KG Johansson elbas, Stefan Ekström trummor och Patrick Thodén på banjo.
– Vi gör det här för att glädja våra medmänniskor med blandad musik och nåt för alla.
Anders Ivansson är en av gitarristerna som tagit upp gitarrspelandet på nytt efter att i sin ungdom spelat tillsammans med ett gäng i Kumla.
Han puffades på av kompisen Per Berggren och nu har det gått drygt fem år sedan återfallet att ta upp gitarrspelandet igen.
– Det här är det bästa och roligaste som finns, slår han fast.
Kompisen Per Berggren är långt mycket mer än duktig gitarrist och sångare. Hans historieberättande fick publiken att nästan sätta i halsen och skratten rungade tätt.
Runt 120 personer bänkade sig för att digga till låtar av Jim Reeves, Jill Johnsson, Elvis, Ted Gärdestad, Creedence, Sven-Ingvars med flera.
Publiken lyssnade, sjöng med, applåderade och såg ut att njuta i fulla drag av det de såg och hörde.
Det blev ett mäktigt avslutningsnummer, givetvis med låten Guitar Boggie, vad annars när det fanns tolv välsträngade ”lådor” på scenen.
Pelle Berggren drog på sig en peruk och solglasögon och satte munspelet mellan läpparna, och vips blev Owe Thörnqvist en del av showen.
Allsångskvällen var ett samarrangemang mellan Studiefrämjandet Örebro/Värmland, Folkets hus samt Kumla kommuns kultur- och fritidsförvaltning.