Vad händer på Gotland

En promenad hinner Anna Jansson med mellan texter och presentation av nya böcker. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Författaren Anna Jansson har kommit ut med en ny spännande bok i serien om Maria Wern och hennes poliskollegor. Platsen där allt händer är Gotland.

Den finns nu, boken många gått och väntat på. Som ett säkert vårtecken dyker Anna Janssons spännande roman upp. Återigen får Visbypolisen Maria Wern och de andra inom poliskåren ta sig an oförklarliga uppgifter.
I år vill Anna lyfta fram ett far-dotterförhållande. Ett förhållande som Anna känner igen från sin egen uppväxt på Gotland.
Beskriv tanken med bokens innehåll?
– Den handlar om vad jag skulle vilja kalla Törnrosa-syndromet. Om kungen som lät bränna alla spinnrockar för att prinsessan inte skulle skada sig, säger Anna.
I boken, ”Det du inte vet”, är det en kvinna som försvinner spårlöst från stranden. Hon heter Sofi Hartman och är en av kommisarie Tomas Hartmans två döttrar.
Dessa båda döttrar Lena och Sofi är mycket olika varandra. Lena är tuff medan Sofi är ängslig och har blivit beskyddad av föräldrarna. Nu är Sofi gravid och ingen vet vem som är far till barnet. Hon går på morgonen ner till badviken Åminne för att bada, men kommer inte hem. Vad har hänt?
Nämnas bör att Sofi Hartman är professor och har ett uppdrag i samband med borrningen efter olja på Gotland. Hon utreder konsekvenserna av oljeborrningen. Sofi försvinner bara några dagar innan det stora mötet om borrningen ska beviljas eller inte. Både miljöaktivister och riskkapitalister inväntar hennes rapport.
Som alltid lyckas Anna bädda in försvinnandet och andra konstigheter som händer på ett mycket intressant sätt. Man vill bara fortsätta att läsa. Boken blir bara intressantare och intressantare ju fler blad man vänder.
Nu efter påsk startade Anna Jansson sin turné, då hon åker runt på olika platser i landet och berättar om sin nya spänningsroman. Att ligga på latsidan är inte Annas melodi, nej hon tycker om att skriva och i sommar kommer boken om Ödesgudinnan ut. Bokens titel är ”Kärleksdans i obalans”.
Maria Wern-böckerna och Ödesgudinnan med relationsängeln Angelika Lagermark är helt olika och två helt olika sätt att berätta på, men Annas bredd klarar båda sätten, och har många läsare. Hon tänker också på de lite yngre läsarna och i maj månad kommer ännu en bok i serien om Emil Wern ut. Den heter ”Katt-tjuven”.
Är några nya filminspelningar på gång?
– Ja, det kommer att bli nya inspelningar. Manusförfattare är Fredrik T Olsson och Eva Röse har huvudrollen som Maria Wern. Vi måste passa på när inte Eva Röse är gravid, säger Anna som också drömmer om att Ödesgudinnan skulle spelas in. Likaså böckerna om Emil Wern.
Maria Wern-böckerna har sålts i närmare 3 miljoner exemplar och översatts till 15 språk och 10 har blivit film.
Här avslöjar Anna att Gotlands Museum håller på att projektera en utställning om Emil Wern. Om den blir av, så är den tänkt att bli klar 2018 och bli en vandringsutställning.
Efter en hektisk vår med både Maria Wern, Emil Wern och Ödesgudinnan, så tänker Anna ta det lite lugnare i höst. Materialet till nästa års Maria Wern-bok är redan klart. Anna har precis fått sitt tredje barnbarn och har tidigare de båda tvillingtjejerna som nu är 3 1/2 år.
Hon vill umgås med dem lite mer och sedan är trädgårdsarbete någonting som Anna tycker mycket om. Det kommer hon att tillbringa mycket tid med, bland lite kryddväxter, men mest bär och äppelträd. Hon tycker om att ta hand om vad trädgården ger av både frukt och bär
Alla ni som väntar på att träffa Anna Jansson på Tysslingedagen, ha tålamod hon finns som alltid på Viagården i Vintrosa där hon säljer böcker, signerar och hinner också med att prata med vänner och tidigare grannar.
Läst:
Bokens titel: Det du inte vet- Ett nytt fall för Maria Wern
Författare: Anna Jansson
Förlag: Norstedts