Syskonen som travar på

Anna och Linda Sedström med My Space emellan sig. Syskonparet hoppas få hålla på med trav många år framåt. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Linda och Anna Sedström är unika i länet. Systrarna är båda travkuskar.
Tillsammans har de vunnit runt 70 lopp.

De är unika. Det finns inget annat exempel i vårt län med två systrar som båda är aktiva travkuskar.
Och det är inget enstaka lopp då och då vi talar om. Linda Sedström (28) har kört mellan 700 och 800 lopp och vunnit 53 lopp. Lillsyrran Anna Sedström (26) har kört 230 lopp och vunnit 17.
Basen har de i Knottorp utanför Askersund, i pappa Johan Sedströms stall med 20 hästar i träning.
Lindas största triumf är segern i kronprinsessan Viktorias lopp, Sveriges största damlopp.
– Men rena damlopp för mig inte framåt. Det gör däremot vanliga lärlingslopp.
–Finns inget som säger att en kille kör bättre än en tjej. Att en kille är 30 kilo tyngre och två decimeter längre gör honom inte till bättre kusk. Det handlar om att köra häst bäst. Vi tävlar alla på samma villkor.
Ord och inga visor. Och nu går verksamheten nere i Askersund rätt bra. Men det är hårt arbete för att lyckas.
Upp klockan sex på morgonen, träna hästarna hela dagen, om det inte är lunchtrav någonstans. Runt fyra tävlingar i veckan är snittet. Inom hyggligt avstånd finns tiotalet travbanor, flera av de största.
– Jag vill hålla på med travet, och hoppas få hålla på minst tio överblickbara år framåt. Kanske i framtiden ta över pappas rörelse, när han pensionerar sig (nu 55).
– Det handlar om att ta ett allt större ansvar i stallet, och växa in i rollen.
Men enkelt är det inte. Linda har knatten Leon på åtta år att pyssla om, och dessutom blir det många mil i bil till olika travbanor.
– Man kan säga att min hobby är mitt yrke. Så mycket mer hinner jag inte med. Men jag och syrran och pappa har väldigt kul ihop. Ibland kan jag tycka att jag har världens bästa jobb.
Anna har också tuffa villkor. Förutom att hon jobbar mer eller mindre heltid inom hemtjänsten, så pluggar hon på femtio procent till närliggande yrket djurvårdare. Plus travstyrningarna.
– Min dröm är förstås att få fler styrningar. Det är inte jättelätt att bygga upp en karriär, och det är hårt slit bakom. Men både jag och syrran älskar det här, annars skulle vi inte hålla på.
– Sedan tycker vi båda att själva tävlandet är viktigt. Det handlar om att få chansen att köra, att få förtroende hos hästägarna.
En sådan är Urban Andesson. Vi frågar varför han anlitar Anna Sedström till styrningarna?
– Därför att hon har körhänder. Det är en viktig egenskap. Hon har en ödmjukhet i sitt sätt, både mot djur och människor. Hon kör bättre än många killar och det är viktigt att lyfta fram tjejerna i den här sporten.
Sa vi vad Lindas framtidsdröm är? Här är den:
– Att få vara en bland Sveriges bästa tjejer i sulkyn. Just nu är jag lärling, men jag vill bli proffs. Och bygga vidare på vår fina anläggning i Knottorp.
– Och det är absolut ingen nackdel att vara tjej inom travet. Jag möter inga gliringar heller. Dessutom kommer tjejerna fram mer och mer inom sporten.
Till sist en sanning som båda tjejerna brottas med dagligen:
– Man måste vinna lopp för att få köra lopp. Och det gör man genom att köra lopp.