Löften löften löften…

Textstorlek:
Jag vet inte om det är för att vårbudgeten just har presenterats eller för att Socialdemokraterna just haft sin kongress, men det kryllar av politiska löften just nu. När det gäller polisväsendet är det som hetast. Varje parti lovar massor av nya poliser, men allt toppades häromdagen av Socialdemokraternas löfte om 10 000 nya poliser till 2024.
Att det är mera röstfiske än en möjlig sanning blev tydligt då tre tunga namn inom polisutbildningen, två prefekter och en föreståndare, gick ut och förklarade att det var omöjligt och inte ens önskvärt. För att klara av detta löfte menade S att de skulle starta två nya polisutbildningar, en i södra Sverige och en i västra. Det inte helt oviktiga problemet är att polisutbildningarna inte är fyllda ens idag. Så var ska alla nya komma ifrån, undrar de tre i DN debatt den 22 april. En ganska relevant fråga. Flykten från polisyrket verkar också vara ganska stor och den omskrivna omorganisationen såväl som tuffare arbetsvillkor spelar roll. ”Höj lönerna” hojtar många när det gäller bristyrken såsom poliser, sjuksköterskor, socialsekreterare och lärare.
Visst, men jag envisas med att tro att arbetsmiljön är ännu viktigare. Att slimma verksamhet i oändlighet är det sämsta man kan göra för att få behålla sin personal. Gång efter annan läser man om arbetsplatser inom vården där man har en ond cirkel av sjukskrivningar och till och med får stänga för att personalen flyr. Det finns också bra exempel, skolor där personalen accepterar sämre lön därför att de trivs så bra och vårdpersonal som får styra sitt eget schema och är delaktiga i planering. Både bra och dåliga exempel finns här i länet, i en skola eller vårdinrättning nära dig.
Men ett löfte om hur saker och ting ska se ut år 2024 är väl en utopi i sig. Vem kan lova hur det ser ut då? Gå bara tillbaks till Moderaterna och tänk efter– allt Fredrik Reinfeldt lovade och sa bara för några år sen vill ingen moderat ens kännas vid idag. Och se hur det går med deras opinionssiffror…
Här i länet går man också ut med löften. Nästan komiskt blir det när de lovar saker som inget annat parti någonsin har ifrågasatt. Som på ett öppet möte på Karlskoga lasarett där Socialdemokraterna ”var tydliga med att vi ska ha tre sjukhus i länet”. Desto otydligare blev det sen när de sa sig vilja ”utveckla förlossningsvården i länet”. Men BB i Karlskoga kommer att vara stängt i sommar i alla fall. Trovärdigt.
Lite roligt har jag också haft när jag hittade en sida på nätet med skyltar ifrån amerikanska kyrkor. Tydligen finns där en kultur där man vill utmärka sig genom att skylta annorlunda. Skyltarna sitter utanför kyrkan och påannonserar nästa gudstjänst med stora bokstäver samtidigt som man får en liten livsuppmaning, gärna med en rolig dubbelmening. Några exempel:
Free trip to heaven – Details inside.
(Gratis tur till himlen – Mer info inne)
Be an organ doner – give your heart to Jesus.
(Bli organdonator – ge ditt hjärta till Jesus)
Eller helt enkelt en liten hälsning från andra sidan:
I hate this church (Jag hatar den här kyrkan)
Satan