En gripen för lastbilsdådet – de döda identifierade

Textstorlek:

Fyra personer dödades när en lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm i fredags. En person har gripits för dådet. Alla fyra är nu identifierade.

Att det rör sig om ett terrordåd råder inte längre någon tvekan om. Statsminister Stefan Lövfven talade redan i fredags om att Sverige angripits, av terrorister. Han har sammankallade också under fredagskvällen ett krismöte med regeringen.

Polisen har släppt bilder på en misstänkt person. Det var en person som sökt asyl i Sverige men som sedan fått avslag och skulle utvisas. Han avvek dock från sin adress och har därefter inte kunnat finnas av polisen. Mannen är 39 och från Uzbekistan. Sedan i fredags har polisen genomfört 500 förhör. Misstankarna mot 39-åringen har stärkts, han har visat sympatier med extrema religiösa organisationer, som IS.

Det finns inget som just nu tyder på att det skulle föreligga hot om fler terrordåd. Polisen är förtegna om huruvida mannen agerade ensam eller hade medhjälpare. Polisen har redan hunnit göra 500 förhör och säger att utredningen går bra.

Av de döda fanns två utländska medborgare. En från Belgien och en från Storbrittanien

Lastbilen körde in i på Drottninggatan strax innan klockan 15.00 fredags. Den körde sedan flera kvarter på gatan som ofta är full med folk, det är en gågata. Vansinnesfärden slutade när lastbilen körde in genom ett skyltfönster på Åhlens. Delar av centrala Stockholm är fortfarande  avspärrade. Under fredagseftermiddagen uppmanades folk att hålla sig undan från de centrala delarna av staden och inte lämna hem och arbetsplatser. Man utrymde också flera varuhus och centralstationen. Även tunnelbanetrafik och busstrafik stoppades under en period, liksom vissa tåg. Nu rullar dock tåg och tunnelbana som vanligt igen, men med förseningar.