”Hoppas landsbygden inte berörs för mycket”

Charlotte Edberger-Jangdin är centerpartist och ordförande i Tekniska nämnden. Här ska hon på en presskonferens just ge besked om bevattningsförbudet. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Bevattningsförbud införs i hela Örebro kommun från tionde april.
– Men jag hoppas och tror att det här inte kommer att beröra landsbygden så mycket.

Den som säger det är Charlotte Edberger-Jangdin (Centerpartiet). Hon är ordförande i Tekniska nämnden och fick det föga roande uppdraget att inför ett stort presspådrag meddela att det blir klara restriktioner för vattenanvändning under resten av året i hela Örebro kommun.

– Vi kunde omöjligt förutse den här vattenbristen i höstas. Så sent som året innan tog vi ju försäkring mot översvämning.

– Men nu stämmer vi i bäcken, för att undvika kaos och katastrof i höst.

Det som gäller från tionde april är:

* Förbud mot att vattna gräsmattan.

* Förbud mot att fylla poolen.

* Förbud mot att tvätta bilen hemma på gårdsplanen.

* Förbud mot annan högtryckstvätt.

Men det gäller bara det kommunala vattnet.

Och hur ser det då ut för de kommuninvånare som bor på landsbygden?

– De flesta har egna brunnar. Inte minst jordbrukarna. Jag hoppas och tror verkligen att det inte ska påverka så mycket.

– För en hel del som bor på landsbygden så finns det även alternativ att ta till när man behöver vattna växtligheten. Förutom egen brunn, så kanske man har en bäck eller tillgång till eget sjövatten.

– Men visst blir näringslivet påverkat. Alla behandlas lika i kommunen.

Örebro är inte ensam kommun i landet om ransonering. 28 kommuner till har infört det. Eller som ansvarigt kommunalråd Björn Sundin (S), säger:

– Tufft beslut, men inte kontroversiellt på så sätt.

– Vi gör det här i förebyggande syfte. En enig Teknisk nämnd har tagit beslutet, det styrker oss i arbetet.

– Vi ska i sommar göra allt vi kan för att örebroarna ska få bada. Vi satsar på Eyrabadet och vi kanske kan ordna bussresor till sjöarna på landsbygden. Vi får se, det är tidigt än.

– Och inget ont utan att det har något gott med sig: vi kanske kan börja tänka på att spara på vårt vatten, och det kanske är dags att skaffa en regntunna till tomten. Barnfamiljer kanske kan hitta nya sjöar att åka ut till för att sommarbada.

Bakgrunden till vattensparandet är i huvudsak två saker:

* Låg nederbörd.

* Låga grundvattennivåer.

Örebros vattenmagasin Ölen har 70 centimeter kvar till sin normalnivå. Storbjörken har 90 centimeter kvar. Och meteorologerna spår dessutom fortsatt torrt klimat.

– Vi har hamnat i ett svårt läge, säger Leif Rehnberg som är verksamhetschef på VA (avdelningen vatten och avlopp).

– Vi vill nu larma i god tid, innan sommaren.

Charlotte Edberger-Jangdin igen:

– Vi har vatten till årsskiftet. Men läget är ändå osäkert nu. Dock, vi kan ändra oss om vi under augusti tycker att vattentillgången ser väldigt bra ut.

Från kommunen säger man sig vara öppna för att besvara allmänhetens frågor och oro så gott det bara går. Man ska också se till att det kommer information i brevlådorna.

– Och bor man på landsbygden så kan man kanske börja fundera på om det finns möjlighet att lösa vattenfrågan på något sätt, som man inte tänkt på, eller gjort, tidigare. Det kan finnas positiva lösningar.

Och om man inte följer förbuden, vad händer då? Vi ställer frågan till Leif Rehnberg.

– Vi kommer inte att agera som några vattenpoliser. Men vi kommunmedborgare har alla våra möjligheter att stänga av kranen lite oftare.

– Vi uppmanar alla att hjälpas åt här, att vara med. Men visst, får vi höra om grovt missbruk av förbudet, så kan det vara läge att vidta åtgärder. Jag hoppas dock att vi inte kommer att hamna i det läget.

– Vi kommer även inom kommunen att dra vår egen förbrukning ett varv till och se vad vi ytterligare kan göra för att minska vattenanvändningen. Vi har låga nivåer i våra magasin, och det måste vi respektera.

Förvaltningschefen Hanna Dufva betonar att kommunen nu kommer att göra allt för att spara i sin egen verksamhet.

– Parkerna kommer att vattnas med åvatten. Plaskdammarna stängs, med undantag för den i Stadsparken. Vi ska gå igenom allt med ljus och lykta, och vara föredömen i att spara.

För övrigt kanske en och annan minnesgod läsare kommer ihåg att det var ett par riktiga torrsomrar på 50-talet. 1955 var en sådan. Även då var det vattenrestriktioner. Alltså egentligen inget nytt under solen.