En rutig sport med drag

Dante Durnell och Matti Källman gjorde upp i den tredje ronden. i bakgrunden Vera Lech och Frida Israelsson. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Schack kan man ju lite skämtsamt kalla för dragspel och det spelas till och med schackolympiader. Men i söndags var det dags för Schackfyrans länsfinal och därmed fullt med unga deltagare i Conventum Kongress.

Det var förresten schacktävlingar för både fjärde-, femte- och sjätteklassare, eftersom också Schack 56:an spelades. Sammanlagt 266 spelare kom till start.
– Det är en tävling som ska följa upp intresset för Schackfyran. Deltagarna var med där förra året eller för två år sedan. Men Schack 56:an är öppen även för dem som inte deltagit i Schackfyran, säger en tävlingsledarna Jan-Olov Lind.
Sedan många år har Schackfyran anordnats. Tävlingen startade i Västmanland på 1970-talet genom Västmanlands Schackförbunds försorg. Sedan spreds sig tävlingen runt om i landet och har spelats varje år ända sen dess.
– Arrangemanget är i första hand en propagandatävling där man främst premierar deltagande. Det gäller att klassen får med så många deltagare som möjligt, för även en förlust ger poäng. Remi ger två poäng och vid vinst utdelas tre poäng.
Det är alltså ingen individuell tävling utan klasserna tävlar mot varandra. Ett omräkningssystem finns så att det blir rättvist mot de klasser som inte har med så många deltagare.
– Vi fick med 12 elever av fjorton, säger en stolt klassförälder från Örebro Walldorfskola.
I helgen spelades det länsfinaler runt om i landet, och de bästa får alltså representera Örebro län i riksfinalen söndagen den 3 juni.
– Den går i ABB Arena, i Västerås stora bandyhall. Förra året deltog 2 500 elever från hela Sverige, upplyser Jan-Olov.
I den stora Kongressalen i Conventum står schackbrädena uppställda på långa rader. Förberedelserna har varit noggranna för de 17 funktionärer som offrat en ledig söndag. Där finns representanter från Örebro läns Schackförbund, men även föräldrar till schackspelare. Som Anders Wiklund.
– Min dotter Sofie spelar annars i Örebro Schacksällskap, och då har det blivit naturligt för mig att hjälpa till.
Per Sundelius har varit med under många Schackfyrantävlingar. Både han och Anders Lindén har bråttom mellan varje rond, då nästa omgång ska lottas.
Är det många som fortsätter att spela schack i klubbar sedan?
– Ja, det blir några stycken varje år som söker sig till oss i Örebro SS. Även Ervalla Schacksällskap tror jag märker av uppslutningen, berättar Per.
ÖSS håller till på Slottsgatan i Örebro och ESS i Ölmbrotorp/Ervalla.
– Inför varje tävling i Schackfyran åker vi från Örebro läns Schackförbund ut till skolorna och informerar om tävlingen. Vi tillhandahåller även schackspel. När klasserna sedan anmäler sig till tävlingen blir de även medlemmar hos valfri förening.
Till delfinalerna i Schackfyran spelar man inte med schackklocka, vilket man dock gör i riksfinalen.
– De som avancerat dit brukar få låna schackklockor av oss att öva på, poängterar Jan-Olov.
Varje parti pågår i max 20 minuter. Har partiet avgjorts innan så räcker deltagarna upp handen så att funktionärerna kan komma och fylla i resultatet.
– Om partiet inte är färdigspelat efter 20 minuter utförs en bedömning, där en spelare med fem pjäspoäng eller mer vinner. Annars utdöms remi.
Ett partislut som verkar vara vanligt är att kungen tas. Om inte spelaren observerar att kungen står i schack så kan den alltså slås.
Detta sker i två partier som Länsposten följer. Dante Durnell från Örebro Waldorfskola vinner över Matti Källman från Ervalla skola, på det sättet.
Likaså Frida Israelsson som spelar för Brickebackens skola. Hon har nyss besegrat Vera Lech från Fyren Ekalmen.
Dessa och ytterligare sex partier spelas på scenen. Där är också schackbrädena uppkopplade till en dator som visar partierna på en stor bildskärm. Där kan dessa spel följas av föräldrarna, som ombeds att inte stå bakom schackdeltagarna.
På scenen står även två hägrande pokaler, som är vandringspris för respektive tävling, Schackfyran och Schack 56:an.
De tre senaste vinnarna av Schackfyran har sina plaketter fastskruvade: Norrbyskolan, Örebro Walldorfskola och Almbyskolan i Örebro. Årets vinnare heter Brickebacksskolan 4A, som alltså får äran att äga priset ett år och spela i Västerås den 3 juni.
– Men deras parallellklass 4B kom på delad andraplats och får också tävla i riksfinalen, liksom fyra klasser till, avslutar Anders Lindén.