Bombning i skymundan

Textstorlek:

Ämnet för denna veckas krönika borde givetvis vara terrorattacken i Stockholm. Men vad skriver man som inte redan skrivits och upprepats hundratals gånger i nyhetssändningar? Kanske att jag just såg en hjärtevärmande filmsnutt från manifestationen med tyst minut från Stockholm måndag lunch. En polis dränktes i blommor och delade ut kramar till ung och gammal. Det var väldigt vackert och ganska osvenskt. I allt elände kan man enbart vara nöjd med två saker. Den första är att dom fick tag på idioten. Den andra är att det enligt idioten måste ha varit ett misslyckande eftersom sprängmedlen i lastbilen inte exploderade. Jag hörde en expert som förklarade att attacken annars gick helt enligt IS ”regler” för hur en terrorattack ska gå till. Eftersom det är så svårt att ta sig in i Syrien och attackera där så ska man enligt deras regelbok attackera ”otrogna” i storstäder varhelst man befinner sig. Lastbilar och andra fordon ska man använda eftersom de är lätta att komma över jämfört med att till exempel komma ombord på flygplan.

Trumps bombning av Syrien kom lite i skymundan efter detta. Att USA angriper en annan stat måste väl vara ett krigsbrott i sig. Men FN:s säkerhetsråd stod handfallna och kunde inte komma överens om hur giftgasattacken i Syrien dagarna före skulle hanteras och fördömas och utredas. Trump var smart och tog chansen att framstå som en klok försvarare av mänskliga rättigheter. Och visst – att fria stater måste gripa in när idioter styr vet vi ju från historien. Det är bara ruskigt att FN inte kan komma överens om hur man ska gripa in tillsammans. Att USA gör det på eget bevåg skapar nog inte bättre förhandlingsläge någonstans.

Den 10 april träder bevattningsförbud in i Örebro och Lekeberg. Aldrig kunde man väl tro att detta skulle ske i ett land som har så otroligt många sjöar. Men jag har förstått att de grunda sjöarna – läs Hjälmaren – inte blir tillräckligt kall på vintern för att man ska kunna använda det till dricksvatten. Kvalitén blir för dålig. I framtiden kanske vi alla får erfara att rent vatten är en lyx. Visst, att tvätta bilen och vattna gräsmattorna med dricksvatten är säkert globalt sett en orimlighet som vi varit bortskämda med. Och tänker man efter så överlever man faktiskt utan att få bada i en pool också. Vi kommer kanske att få omvärdera en hel del saker inom vår närmaste framtid. Vissa forskare anser att rent säkerhetspolitiskt så är inte Ryssland det största hotet utan klimatförändringar. Inom 50 år kommer hundratals miljoner människor att tvingas på flykt på grund av ökenspridning, översvämning och oväder. Redan idag har klimathotet bidragit till kriget i Syrien, menar de. På grund av extrem torka flyttade miljontals människor till städerna och förorsakade fattigdom och social misär som bidrog till oroligheterna som bröt ut 2011 och pågår än. Ett tydligt tecken på vad klimatförändringar kan orsaka.

Usch, vilken domedagskrönika det blev. Gå ut och vänd näsan mot solen ett tag istället. Eller plocka några vitsippor. Glad påsk!

Titti Hansson