Stickcaféet i Lerbäck jubilerade

Textstorlek:

Närmare 70 000 kronor har stickcaféet dragit in till kaffekassan och som sedan skickats vidare till välgörenhet. I förra veckan firade de handarbetande kvinnorna 10-års jubileum.

Kvinnorna i Lerbäcks stickcafé sysslar inte bara med stickning, man tar helt enkelt med sig det handarbete som ligger bäst i händerna.

För grunden till träffarna är att samlas, prata, handarbeta och fika.

Stickcaféet i Lerbäck startade egentligen i stationshuset i Åsbro för tio år sedan.

– Jag läste i en tidning om att det startades stickcaféer här och var och tyckte det var något vi skulle kunna börja med här, berättar Marie-Louise Nevelius, initiativtagare till att caféet blev av.

Efter ett par år i Åsbro stationshus så flyttade man över träffarna till Lerbäck och i dag hålls de i församlingsgården.

Bra nog det, för det krävs lite plats när runt 24 kvinnor plockar upp sina handarbeten och börjar vinkla ut armbågarna och låter stickorna forma garnen till olika plagg.

Träffarna, varje tisdag under två terminer, skapar en skön gemenskap där de flesta inhemska spörsmål ventileras, oftast uppblandat av världsnyheter.

Svenska kyrkan, och då Lerbäcks församling, bildar plattformen men kvinnorna, med Marie-Loiuse i spetsen, svarar för ”verkstan”.

Vid varje träff betalar deltagarna för fikat och intäkterna skänker man sedan till välgörande ändamål.

– Bland annat har Ria Dorkas, kvinnohuset och Svenska kyrkan i utlandet fått del av det vi fått in, berättar Marie-Louise.

Hittills har stickcaféet under de tio åren totalt fördelat imponerande 68 277 kronor.

I tisdags förra veckan var det, med en dags förskjutning, exakt tio år sedan starten och det skulle förstås firas.

Oj vilken fest det blev när 40 kvinnor bänkade sig runt borden.

Intresset för att vara med i gemenskapen har ökat, och det innebär förstås även att intresset för att handarbeta fått sig en skjuts framåt.

– Som pensionär tycker jag det är kul att komma ut och träffa lite folk i trevlig samvaro. Dessutom tycker jag mycket om att handarbeta, säger Lena Eklind som började delta den här terminen.

Andra välkomna gäster har blivit de kvinnor som bor på ortens asylboende.

– De tycker det är jättetrevligt att få komma hit som ett avbrott i vardagen, förklarar Els-Magret Olsson-Edenholm som privat engagerat sig för dessa kvinnor.

– Vi lär dem stickning och att sy på maskin. De har många bra idéer, tillägger hon.

Visst hann kvinnfolket med att handarbeta även denna festens dag, men givetvis lockade det uppdukade festfikat litet extra.

Dagen till ära bjöd nämligen församlingsrådet på tårta, och den mjuka kakans lena smak betygsattes också högt tillsammans med hembakade småkakor.

Musikalisk spis bjöds det också genom komminister Hans-Eric Hägg och kantorn Malin Strömbäck.