Sittdanser är populära

Tiotalet av de boende på Lärkbacken deltar, med hjälp av kvinnor från väntjänsten, i ”må bra aktiviteterna” lämpade för både kropp och själ. foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

– Om jag var hälsominister skulle jag se till att alla äldre fick möjlighet till både fysisk och psykisk aktivitet.
Det säger Birgitta Wallbom som leder sittdanserna på Lärkbacken.

”Goda vanor och bättre balans” är ett motto när väntjänsten anordnar sittdanser på äldreboendet Lärkbacken.

– Vi har hållit på länge med fysiska aktiviteter, fikat och pratat om växter, natur och djur, berättar väntjänstens outtröttlige, Sonja Cederlöf.

Sonja kom i kontakt med Birgitta Wallbom och fångades av att hon, med sitt stora folkhälsoengagemang och sprudlande energi, skulle passa jättebra som inspiratör och ledare för aktiviteter på äldreboendet.

Birgitta är folkhälsosamordnare för SPF-seniorernas Örebrodistrikt.

Det innebär att hon åker runt i stora delar av länet, bland annat på äldreboende, och stimulerar de äldre till rörelseaktiviteter. Men hon informerar även om säkerhet för seniorer och bra mat.

– Sittdanser och sittgympa till schottis, hambo och tango är populära, och jag anpassar musiken så att de äldre ska känna igen låtarna och ryckas med i musikrytmen, förklarar hon.

– Allt med målet att äldre ska må bättre. Alla kan göra något och det är bättre än inget. Men givetvis utifrån den enskildes egen förmåga.

Det handlar om att få sova gott och kunna tillgodogöra sig en bra social samvaro. Därför behövs det här med musik, rörelse och färger, menar Birgitta.

Allt ska inte gå i grått. Genom färgen gör man allt mer synligt, påpekar hon och drar på sig en röd tröja innan hon ska leda sittdanserna.

Hennes erfarenhet är att äldre inte stimuleras tillräckligt i sin vardagsmiljö. Därav uttalandet att hon som hälsominister skulle se till att öka äldres möjlighet till träning.

– Jag skulle också se till att man vistades mer ute i friska luften. Alla naturens ljud och dofter stimulerar bland annat minnet. Intrycken flödar och når många av kroppens centra.

Träning ger även bättre balans, ökar cirkulationen av ledväska vilket smörjer lederna som blir mjukare.

– Muskler som inte används förtvinar och ligament och senor blir stelare, påpekar Birgitta.

På Lärkbacken är Birgitta efterfrågad av de boende. Iris Fredriksson är en av deltagarna som gärna vill röra lite på sig:

– Eftersom jag har ont i höften blir det begränsat, men jag gör de övningar jag klarar.

De sitter på stolar i en ring och Birgitta drar igång danserna till gamla kända låtar och visar tydligt hur rörelserna ska utföras.

Alla gör så gott de kan och det märks en avslappnad stämning, nära till muntra miner, de gillar det helt enkelt.

Efter träningpasset samlas de runt kaffebordet för en gemensam fika och ”pratet” kommer igång på riktigt.

– Det är i allra högsta grad folkhälsobetingat att delta i en social samvaro med andra, och då som här under en fikastund, slår Birgitta Wallbom fast.