Örebropratarna tillbaka i etern

Tomas Jennebo, Pelle Blohm, Tomas Danielsson, Jenny Wåhlander, Roger Hjälm och Anders Jacobsson. Sittande: K-G Ekblom, Monica Gunnarsson och Sofia Strömberg.
Textstorlek:

På måndag är Lisa Dahlqvist först ut när årets Örebropratarna har sin premiär. Fram till den 7 april kommer tio örebroare dela med sig av sina liv, i entimmes radioprogram.

– I januari förra året hade jag en idé om att samla ihop några kända örebroare och låta dem få ha var sitt radioprogram, där de kunde berätta om sig själva. Ungefär som i radioprogrammet Sommar, berättar K-G Ekblom, innehavare av nätsajten orebrokuriren.se.
Han kontaktade då Tomas Jennebo, som sedan några år driver Jenneboradio i Hampetorp.
– Märkligt nog hade jag haft samma planer, så redan i juli var vi igång med första programmet, upplyser Tomas Jennebo.
Nu återkommer serien med ett program klockan tio varje dag. Livesändningar sker via jenneboradio.se och orebrokuriren.se. På FM-bandet kommer programmen höras på frekvens 94,3, i Örebro-, Kumla- och Hallsbergsområdet.
Efter fotbollsspelaren Lisa Dahlkvist följer Roger Hjälm, restaurang-vd vid Katrinelund; Åsa Sandell, före detta boxare;  Pelle Blohm, tidigare fotbollsspelare och numera krönikör, och första veckan avslutas med Monica Gunnarsson, Örebro Stadsmission.
Sista veckan, 3-7 april, inleds med Gregor Zubicky, Svenska Kammarorkestern; vidare Sofia Strömberg, eldsjäl från Open Up; Tomas Danielsson, Stressdoktorn; Jenny Wåhlander, skådespelerska och Anders Jacobsson, författare.
– Vi hade först haft en tanke på att sända över jul- och nyår, men då kom vi på att folk förmodligen var väldigt upptagna med annat än att lyssna på radio. Så det fick bli en vårvariant istället, säger K-G.
– Till det här projektet har vi fått in några sponsorer, men det är inte så att vi gör någon större vinst på det. Huvudsaken är att det täcker våra kostnader, menar Tomas.
På presskonferensen är sju av tio Örebropratare på plats och alla känner sig mycket hedrade över att ha blivit tillfrågade.
– Till min natur är jag ganska spontan och ogillar att prata efter manus. Därför kan det ju bli en del saker som man kanske inte skulle ha nämnt. Man kan bli för privat helt enkelt, men det får man bjuda på, tycker Stressdoktorn Tomas Danielsson.
 
Tomas Jennebo, behövde du gå in och censurera eller korrigera något?
 
– Nejdå, jag litade helt och hållet på våra Örebropratare. Och behövde de bryta var det bara att backa bandet, så det var inga problem.
K-G Ekblom och Tomas Jennebo spelar upp några smakprov för åhörarna och hur det lät får man alltså lyssna på under de två kommande veckorna.