LO:s fantastiska kovändning

Textstorlek:

Jaha, så har vi tagit oss igenom hela Melloträsket igen, denna gång med en dressmanmodell som vinnare. Ganska utslätat tycker jag, både vinnarlåten och hela arrangemanget. Mysigast var ju Owe Thörnqvist och tänk vad skönt för honom att han slipper åka till Azerbadjan och tävla. Rätt låt, fel låt, bra programledare, dåliga programledare, bäst eller sämst mellannummer… debatten går hög och under tiden slipper vi tänka på krig, svält, orättvisor och Donald Trump.

Eller LO. Deras fantastiska kovändning angående lönesänkningar gick väl ganska obemärkt förbi. Ingångsjobb, första-jobbet-anställning eller enkla jobb, kalla det vad du vill. En lång rad myndigheter och ekonomer har länge lyft fram enkla jobb med lägre ingångslöner som helt nödvändigt för att få in unga, nyanlända och långtidsarbetslösa i jobb. IMF (Internationella valutafonden, ett FN-organ), OECD (35 medlemsländer), Konjunkturinstitutet (en svensk statlig myndighet), EU-kommissionen och Finanspolitiska rådet (också en statlig myndighet) är några exempel på de som säger detta. Men LO, vars primära intresse borde vara att ha sina medlemmar i arbete och inte utan arbete, biter sig fast i sin folkhemsuppfattning att enkla jobb med lägre löner är av ondo. Ända tills för en vecka sen.

Då inträffade det fantastiska. Uppfinningen, som de kallar ”utbildningsjobb”, är en helt ny, unik uppfinning av LO! I en häpnadsväckande intervju säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att nu minsann ska vi göra helt tvärtom mot idag. Vi ska satsa på jobbet först, inte CV:t först. Så ser han päsigt belåten ut, precis som om han just kommit på något helt nytt och toppenbra. Första maj förra året raljerade han på typiskt sossevis över direktörer och borgerliga partier, som han uttryckte det, hade mage att kräva sänkta löner. ”Direktörer och borgerliga partier” märk väl, inte statens egna myndigheter som jag nämnde ovan.

De partier som redan funderat ut och föreslagit detta för länge sedan har också förslag på hur man ska få detta att bli riktiga jobb som man kan leva på och inte subventionerade beredskapsanställningar med automatiskt krångel från Arbetsförmedlingen. Sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt inkomstskatt till exempel. Sådana åtgärder talar dock LO väldigt tyst om. Man ska komma ihåg också att när vänsterpartister hojtar att man ska kunna leva på sin lön så ska man veta att etableringsersättningen till en invandrad person är ca 6500 kr per månad. Det antal kronor en ung person utan a-kassestöd får är betydligt lägre. Hur en långtidsarbetslös klarar sig har jag ingen aning om, men även med ett ”enkelt” heltidsjobb lär det betyda mer pengar att leva på. För att inte tala om den sociala nyttan både för den nyanlända, långtidsarbetslösa eller den unga personen på sitt första jobb.

Titti Hansson