Två anmälde sitt intresse

Sandra Carlzon och Hanna Östensson lyssnar på informationen kring vad som väntar dem när de söker in för att börja jobba som deltidsbrandmän. foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Räddningstjänsten behöver fylla luckor i beredskapen. I förra veckan dök två intresserade kvinnor upp under rekryteringskvällen.

För ett par veckor sedan rapporterade Länsposten om svårigheterna att fylla de vakanser som uppstått inom Räddningstjänsten i Askersund.

Inget krisläge, men ställer ändå ökat krav på den personal som finns, och att de tar extrapass när det uppstår luckor.

– Vi gjorde en rekryteringsinsats för ett år sedan. Då kom det en, men han jobbade dessvärre för långt ifrån brandstationen, berättade kårchefen Ola Magnusson.

Ola har 25 år bakom sig som brandman och minns hur det gick till när han anställdes som deltidsbrandman.

– Jag fick ett jobb som vaktmästare på kommunen. Förutsättningen för att få det jobbet var att man även åttog sig jobbet som brandman. Så både jag och Daniel Johansson, som också finns kvar i styrkan idag, hade bara att följa det som gällde då.

I förra veckan var det dags för en ny rekryteringskväll, och spänningen var förstås stor inför om det skulle dyka upp nån intressserad för brandmannayrket.

– Vi har gjort det vi kan genom att annonsera, fråga runt och lägga ut inbjudan och information på sociala medier. Mycket mer kan vi inte göra, konstaterade Ola.

I torsdags kändes det i varje fall lite mer positivt när två yngre kvinnor klev in på brandstationen och anmälde sitt intresse att få veta mer.

Brandmännen som fanns på plats tog genast väl hand om dem och visade runt i lokalerna.

Snabbt fick de en kort inblick i jobbet, beredskapen, utbildningsperioderna och givetvis även lönebilden.

– Jag vill prova och se om jag klarar intagningstestet. Jag tycker det är viktigt att ställa upp för att hjälpa till, menade Sandra Carlzon.

Hanna Östensson nickade instämmande och tyckte att det skulle vara spännande att testa något nytt:

– Jag är helt inställd på att blir brandman, men först ska jag förstås klara provet.

Nu ska de båda bland anant fylla i en ansökan och sedan genomföra fystestet. Dessutom ska förstås allt göras klart med respektive arbetsgivare.