Några rader från en skräpyta

Textstorlek:

Ibland skapas det nya ord som överlever ibland och glöms bort ibland. Nu har det skapats ett nytt. Skräpyta. Föreläsaren Kjell A Nordström skapade ordet och stora rubriker i sin föreläsning om utvecklingen på den svenska landsbygden. Runt år 2050 är det risk för att det i skräpytan Avesta bara finns ”tre alkoholister, några barn och ett par knäppgökar” sa han. Värmland och Gotland tillhörde också skräpytorna. Många reagerade på det han sa men kanske är det bra att flera varnar för vad som håller på att hända. Han menar själv att det inte är för sent att vända utvecklingen. En av de viktigaste sakerna enligt honom är snabbtåg som gör att man kan bo på landet och ta sig till jobbet på samma tid som de som bor i stan.

Skräpytorna är i alla fall bra att ha ibland. Korruptionsskandalerna har avlöst varandra på senaste tiden och en av dem handlar om maktens män som varit ute i en skräpyta och jagat. Förre finansministern Anders Borg var ute med finansmannen Erik Lundberg. Som ordförande i skogsbolaget Holmen har Lundberg bjudit in till exklusiva jakter. Frågan är om det gick rätt till egentligen och nu är de misstänkta för att ta emot och ge mutor. Men det är inte bara ministrar, kommunpolitiker och Svenska kyrkan som myglar med pengar. Bilden av det hederliga Sverige har skakats i grunden och det är de högsta direktörerna och tjänstemännen i statliga verk som åkt dit. Generaldirektören på självaste Skatteverket, Ingemar Hansson, tyckte det var ok att ringa och varna sina gamla polare när SvT började granska svenskar som har obeskattade tillgångar utomlands. Generaldirektören för Fastighetsverket, Björn Anderson, har anhållits tillsammans med fyra andra för så mycket fiffel att jag knappt orkar läsa det. Sedan 2011 har minst åtta anställda rapporterat om oegentligheterna men direktören har struntat i att kolla upp det. Istället var det tv4 som uppdagade detta. Vad är det som händer? Det är ju våra pengar, skattemedel, som dom snor åt sig trots att dom har löner som en vanlig skräpytebo knappt kan föreställa sig.

Men – det finns ju saker att oroa sig för på hemmaplan, alltså betydligt närmare skräpytorna. Idag läste jag i Karlskoga Tidning att äldre person med hemtjänst två gånger om dagen träffar i genomsnitt 18 olika personer på två veckor. Det är inte alls ovanligt, genomsnittet i Sverige är 15 olika personer. Varje dag rapporteras om vård som inte fungerar bra på olika nivåer och om personal som går i väggen och sjukskriver sig så att de som är kvar får jobba så mycket att när de som gått i väggen kommer tillbaks så blir det deras tur att sjukskriva sig. Som en riktigt ond cirkel.

Som gräsrot på en skräpyta som är med och betalar en av världens högsta skatter undrar jag stilla: Vart tar pengarna vägen?

”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” sa socialdemokratiske politikern Gustav Möller. Bristande kontroll, kunskap och uppföljning i offentlig verksamhet gör att pengar ramlar mellan stolar och går till ineffektiva och kanske föråldrade system. Med bättre kontroll och uppföljning skulle inte heller höga tjänstemän kunna sko sig på folkets pengar på vare sig Fastighetsverket eller i våra kommuner.

Titti Hansson