Manligt

Textstorlek:

 Precis som de flesta män av manligt kön i generationer tillbaka så går jag ut med soppåsen. Kompostpåsen den är en modern uppfinning, så där kan jag inte spåra arbetet så många manliga led bakåt i tiden. Dessutom så var det min mammas jobb att ta ut slaskhinken till hönsen, som sedan hade fest på innehållet.

En mer modern manlig sysselsättning är att ta kommandot över fjärrkontrollen och styra teveutbudet. Det självpåtagna uppdraget har till viss del fått en ny inriktning då vi inte tittar på det traditionella utbudet på teve längre utan vi streamar vardag som helgdag. I mitt hushåll styrs streamingtjänsterna av alla i familjen om inte fjärrkontrollen så väl innehållet.

Gräsklippning är vad jag vet ett manlig göromål, att bli grön om fötterna och lyssna på knattret från klipparen en ljummen försommarkväll är ett manligt privilegium. Bli svettig och anfallen av myggor, broms och knott, men det är snart ett minne blott då robotklipparna ljudlöst är på väg att ta över sysslan. De skapar tystnad och perfekta gräsmattor i villakvarteren. Ännu ett jobb mindre för mannen. Men då är jobbet som arborist mitt eftersom jag är en av få, om inte den enda i familjen, som vill och vågar klättra i träd.

  Köra bil var från allra första början ett manligt privilegium, men nu tar ”alla” körkort. I alla fall på landsbygden, men det är färre i storstan med sin brist på parkeringar och goda kommunikationsmedel i kollektivtrafiken. Hänga på tunnelbanan verkar storstadsborna föredra istället och jag förstår dom. När jag och min fru är ute i bil är det nästan alltid jag som kör. Det verkar vara något outtalat som styr att jag oftast kör trots att det finns mängder av undersökningar som säger att kvinnor är bättre bilförare än män.

Hemma i Östernärke var pappa familjens odiskutabla bilförare, bland annat för att min mamma inte hade något körkort. Hon styrde och ställde innanför hemmets fyra väggar istället som den hemmafru hon var. När de skulle åka någonstans var han alltid otålig att komma iväg, förmodligen därför att han ville komma hem snabbt igen! Under tiden gick mamma i runt i huset och såg till att saker och ting var i ordning och blommorna var vattnade innan de skulle iväg. Det pappa då gjorde var att hämta bilen i garaget och backa upp den på grusgången framför huset med passagerardörren närmast huset. Allt för att spara tid. Där satt han sedan och väntade med bilen på tomgång och ett allt sämre humör puttrade allteftersom minuterna tickade. Tro det eller ej så har denna märkliga rutin gått i arv till mig och det händer att jag backar fram bilen på grusgården framför huset med passagerardörren närmast mot huset. Undrar om sonen där i storstan gör samma sak när han väntar på att flickvännen ska bli färdig för att åka?

En annat fordon jag alltid får köra är shoppingvagnen när vi är ute och handlar på stormarknad. Är vi i en mindre affär får jag köra korgen på hjul. Ett mindre smickrande fordon. Märklig arbetsfördelning på min ära!