Försvarade SM-guldet

Vinnande team. Marlene tillsammans med sina ”lagkamrater” hemma i Åsandby. foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Marlene Karlsson körde nyligen, tillsammans med sina draghundar, hem sitt andra SM-guld på snö. Marlene var 22 minuter snabbare än tvåan.
Nu startar förberedelserna inför start i nästa års VM.

Annons:

Förra året vid den här tiden besökte Länsposten Marlene Karlsson efter det att hon tagit sitt första guld i draghunds-SM.

Då hennes första SM-start dessutom.

Marlene bor i Åsandby straxt söder om länsgränsen till Östergötland, där hon också bedriver barmarksträning tillsammans med sina hundar av rasen Siberian Husky.I hundgårdarna gläfste och ylade hundarna ikapp när Länsposten besökte dem förra vintern.

De förstod att en träningstur var på gång, och de var riktigt triggade att få göra det de gillar allra bäst, att få selas in i spannet.

Snöbristen här i de södra delarna av landet gör att hon får resa till snösäkrare platser för att trimma in de förhållanden som kommer att gälla under tävlingarna.

En målmedveten tjej som satsar seriöst och lägger mycket energi på förberedelser och träning med sina fyrfota vänner.

Marlene hade inför årets SM ett litet annorlunda upplägg i en långsiktig planering.

Målsättningen är att träna upp unghundarna och ge dem erfarenhet inför framtidens mål.

– Mina planer är att bygga upp ett slagkraftigt och gångbart hundspann som är redo att börja tävla internationellt, förklarar Marlene.

Lite av ett experiment alltså när hon gav tre unghundar förtroendet att ingå i spannet under SM som den här gången gick i Nornäs en bit norr om Sälen.

Återigen handlade det om medeldistans, med en total tävlingssträcka som mätte drygt tolv mil.

Dessa avverkades med runt fyra mil per dag, under tre dagar.

Lite lättare banor än förra SM:et, och hennes ekipage klarade med god marginal det uppsatta tidsmålet.

– Jag har sedan länge drömt om att köra dagsdistansen, fyra mil, på under två timmar. Det gick vägen och den snabbaste etappen körde vi på 1,45.

– Det är inte jättemånga som gjort det tidigare, konstaterar hon.

Vintersäsongen är snart till ända och för Marlene är fokus nu inställt på nästa års tävlingssäsong.

– Då kommer vi att starta i VM som går i Sveg. Så nu är det bra att starta förberedelserna inför det och på ett bra sätt bygga upp unghundarna för en internationell konkurrens, säger nyblivna mästarinnan, Marlene Karlsson som nu kan lägga sitt andra SM-guld till samlingen.

Annons: