Förslag till integration

Anna Gustafsson informerade 25-talet äldre herrar om nyanlända till Sverige. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Gruppen Pålsboda Förr och nu kommer bjuda in ett antal flyktingar till sin verksamhet på Industrigatan på orten. På tisdag den 14 februari är det tänkt att den första träffen ska ske.

– Är det så att våran verksamhet kan intressera så kan det ju bli fler tillfällen i framtiden, men det här är ändå ett första möte, säger kontaktpersonen Lars-Göran Andersson på Pålsboda Förr och nu.

Att komma hit till kalla Sverige från länder som Eritrea, Afghanistan och Syrien är säkert inte lätt och kräver en stor omställning. Men Pålsbodagruppen vill nu göra sitt till för att övergången ska bli så smidig som möjlig.

För att berätta mer om flyktingarnas situation och om hur introduktionen fungerar i det svenska samhället har Anna Gustafsson blivit inbjuden från Hallsbergs kommun. Hon arbetar där på Integrationsenheten.

– Det var Karl Johansson som tog kontakt med mig och föreslog att Pålsbodagruppen Förr och nu kunde vara en första kontakt för flyktingarna med Pålsboda och några av dess invånare, säger hon.

– Ja, detta kan bara vara ett sätt, sedan finns ju även Folkets hus med många tomma lokaler där man skulle kunna anordna aktiviteter för de nyanlända, fyller Karl i.

Karl Johansson är inte själv med i Pålsboda Förr och nu, eller ”Gubbdagis” som många kallar gruppen. Han är däremot medlem i Pålsboda/Sköllersta/Hjortkvarns Socialdemokratiska förening och har engagerat sig i frågan.

– Det finns mycket man kan göra för den här gruppen med människor. Men även för arbetslösa, som inte har någon daglig sysselsättning. Man skulle kunna ta med en kantin med ärtsoppa och åka ut i skogen för att röja eller vad som helst. Det viktiga är att dessa grupper får träffas, umgås och kommer ut i någon form av aktivitet, fortsätter han.

Innan Anna Gustafsson startar sitt bildspel berättar hon lite om sig själv.

– Före 2010 skulle kommunen ta allt ansvar när det gäller flyktingfrågor. Allt från när de anlände hit till Sverige på flygplatsen till att lära dem svenska och få ut dem i arbete. Men sedan 2010 har mycket kommit att hamna på Arbetsförmedlingens bord.

Anna ger också exempel på hur bra det gått för karenerna som kom till Pålsboda från Burma för några år sedan, där de flesta fått någon typ av anställning.

Hon är väl medveten om att det här med flyktingar och integration kan vara ett minerat område, som väcker många känslor, det är antingen för eller emot.

Det finns många naturliga och medfödda hinder på vägen för en bra integration och det gäller för människorna att kunna förstå varandra. Anna visar på en lista hur mycket av våra värderingar som skiljs åt.

– Det rör sig om två vitt skilda kulturer, där våran kultur brukar kallas Prestationskultur. Deras är mer en Gruppkultur, menar Anna och visar prov på några begrepp.

I Sverige är arbetsval och levnadsval ett enskilt initiativ, medan flyktingarna har krav från familj och vänner.

– Medan vi i Sverige värdesätter utbildning och erfarenhet, har de nyanlända nepotism och kontakter högt på sin lista. Det är något som är vanligt i deras länder, men som vi i många fall skulle betrakta som mutor och svågerpolitik här i Sverige.

Materialism kontra andliga värden, jämlikhet istället för hierarki och listan kan bli lång.

– Vissa saker är faktiskt riktigt bra, som att ålder respekteras högt i deras samhälle medan vi här mest hyllar ungdomen, påtalar Karl.

Migrationsverket har i nuläget placerat 35 personer i Pålsboda, och Anna får frågor om vilka åldrar det rör sig om. Det är mest yngre personer upp till 30 år och det är barnfamiljer.

Anna informerar om hur förfarandet går till när en flykting kommer till Sverige. Det tillhandahålls en lägenhet, med enkel möblering. Ett så kallat bosättningsunderlag upprättas, där det bland annat framkommer vilka språk som de nyanlända talar. Samarbetspartners informeras, som skola och dagis.

De nyanlända får sin ersättning från Försäkringskassan och det är länsstyrelsen som ska se till att allt fungerar i integrationsprocessen.

– En samhällsorientering på 60 timmar ges varje person, och det är mycket som ska in på de timmarna. Bland annat den historiska biten om hur Sverige växt fram och hur ni i dagens samhälle varit med om att bygga upp landet. Historia är viktigt.

Därför kan det vara lägligt för dem att bekanta sig något med Pålsbodas historia på tisdag och kanske att det finns några nyanlända som tycker om att snickra och göra modeller.

Lars-Göran Andersson och Yngve Göthlin, den nytillträdde och förre kontaktpersonen i Pålsbodagruppen, visar Länsposten de senaste projekten.

I maj beräknas man bli klar med modellen av Folkasboskolan och det återstår bara träd och buskar. Den modellen ska senare tillfogas det stora miniatyrlandskapet som finns hos föreningen.