Förbättringar ett måste

Till- eller ombyggnad intill kiosken och toaletterna ska förhoppningsvis resultera i omklädningsrum i anslutning till fotbollsplanerna. foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Kommunstyrelsens arbetsutskott ser positivt på IFK:s önskemål att det byggs omklädningsrum i anslutning till fotbollsplanerna på Solberga IP.

Ingen askersundare har väl undgått att IFK:s herrar nu kommande säsong tar klivet upp i division fyra.

Det ställer större krav på anläggningen menar IFK Askersunds styrelse i en skrivelse till kommunen där de söker ett anläggningsbidrag.

Mest prioriterat i nuläget är att det byggs omklädningsrum för såväl spelare som domare i närhet till matchplanen.

Hittills har dessa ombyten skett uppe i Solberga IP:s lokaler vid ”bandyplanen”.

Men det har inneburit att varken spelare eller domare under pauserna haft tillgång till riktigt, och avskilt, väderskydd i närhet till planen.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) så har det länge funnits med i bilden att det finns en del att göra för att utveckla anläggningen.

– I skrivelsen har klubben erbjudit sig att bygga själva och att vi svarar för materialkostnaden. Eftersom vi som ägare måste säkerhetsställa att byggnaden uppfyller byggnormer och kvaltitet efter alla konstens regler är det kanske ändå enklast att kommunen bygger, förklarar Per Eriksson.

– Givetvis ska detta ske i en dialog med IFK så vi når fram till det bästa resultatet utifrån deras verksamhet, tillägger Eriksson.

Svenska Fotbollsförbundet centralt framhåller att arrangören bör se till att hålla hög arrangemangssäkerhet för spelare och domare.

Enklast att nå dit är bland annat att omklädningsrum finns i direkt anslutning till planen. På distriktsnivå, Örebro läns fotbollsförbund, har man dock vissa krav för att kunna förlägga större evenemang till landsortsarenorna.

– Vi hade planerat att lägga ungdomslandskamper i Askersund. Men eftersom det bland annat saknas omklädningsrum i närheten av planen så får dessa matcher nu istället läggas på andra platser, säger Björn Aurell, kanslichef på ÖLFF.

– Det är jättesynd för vi hade gärna lagt ett event i Askersund, tillägger han.

Hur är då läget rent sportsligt gällande herrlaget så här runt tre månader innan seriestarten av division fyra.

– Laget tränar på för fullt både inomhus och utomhus och från och med första mars ska vi träna på konstgräs i Hallsberg, meddelar tränaren Conny Eriksson.

Hela truppen är intakt sedan förra säsongen. Några nya och yngre killar har tillkommit och kommer förhoppningsvis att blomma ut och konkurrera om platserna.

– Vi kommer inte att behöva värva så mycket utan hävdar oss bra ändå med det lag vi har. Jag tror på det här laget som känner varandra och är samspelta, konstaterar Eriksson.

Målsättningen i fyran är att vara med och slåss på den övre halvan i tabellen.

– Jag tror vi kan överraska många lag om vi får vara hela och friska.

Första träningsmatchen spelas på konstgräs i Hallsberg den 4 mars klockan 14 mot division tre laget IFK Motala.

Seriepremiär blir det den 21 april, men inte klart än om IFK spelar den hemma eller borta.

Conny Eriksson är också positiv gällande planerna på nya omklädningsrum.

– Det blir lite mer inramat om man kan gå direkt ut på planen. Dessutom att vi kan komma till ro och fokusera ostört under pauserna, påpekar han.