Trump förändras inte

Textstorlek:

Barack Obama, USA:s 44:e president, drar sig nu tillbaka. Han tillträdde den 20 januari 2009 och har suttit i två mandatperioder. I hans ställe installeras den oförskämde och vulgäre affärsmagnaten Donald Trump. Och han kommer inte att bättra sig.

Barack Obamas eftermäle blir sannolikt blandat. Att han blev USA:s förste svarte president kan ingen ta ifrån honom. Men den tillbakalutade utrikespolitiska hållningen som öppnade upp för Putin och Assad att härja fritt i Syrien, kommer sannolikt att starkt kritiseras.

I dagarna får dock den nye presidenten Donald Trump mest uppmärksamhet. Med tanke på hans vidlyftiga vallöften och utpekande av grupper i samhället är nyfikenheten stor på hur världens kanske mest prestigefyllda ämbete kommer att förvaltas av den oborstade miljardären. I folkstyrets principer ingår att respektera valresultat. Därför kommer Hillary Clinton, som besegrades i presidentvalet, att vara närvarande när hennes tidigare motståndare svär presidenteden på fredagen den 20 januari. Andra före detta presidenter deltar också enligt uppgift: George W. Bush, Jimmy Carter, Bill Clinton och givetvis den avgående Barack Obama.

Att makten fredligt och frivilligt lämnas över efter ett val är demokratins signum. Ändå finns det många som nu vill visa sitt missnöje och myndigheterna i Washington har satt igång ett gigantiskt skyddsmaskineri.

För att klara säkerheten är runt 28 000 tjänstemän utkommenderade. Mellan 700 000 och 900 000 människor förväntas delta i de festligheter, parader, kransnedläggning, och annat som omger själva installationsceremonin. Cirka hundra grupper planerar protester, rapporterar SVT.

Pressbevakningen blir enorm, trots den tillträdande presidentens dåliga start på medieområdet. Trumps perversa mediesyn förstärktes vid den första presskonferensen efter valet. Att näpsa medier är något som mest förknippas med despoter i arabvärlden och inte med demokratiskt valda ledare i väst.

Trumps märkliga relation till Rysslands starke man Vladimir Putin skapar ytterligare osäkerhet, inte minst kring Nato. De handelshinder och tullar som den nye presidenten viftar med oroar marknaderna. Allt detta är faktorer som i hög grad påverkar Europa och Sverige.

Trump har börjat med att skälla ut medierna, kritisera den ledande politikern i Europas viktigaste stat för dess flyktingpolitik (Angela Merkel i Tyskland) samt hylla brexit och lova ett snabbt handelsavtal med Storbritannien.

Muren mot Mexiko ska byggas och illegala immigranter deporteras, något som Barack Obama påbörjade men som Trump vill intensifiera. När en ny oviss världsordning tycks ta sin början blir det desto viktigare för alla som värnar frihet och öppenhet att stå upp för dessa värden.

Bo Höglander