Teatervalvet husvilla

Johanna Oranen, grundare av Teatervalvet, är bekymrad över framtiden. Från och med mars är hennes skötebarn, teaterföreningen Teatervalvet, helt utan lokaler. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Örebro Bohlin & Sjökvist-huset på Aspholmen i Örebro har varit utan sin ursprungliga verksamhet i många år. De senaste sex åren har föreningen Teatervalvet fått husera i lokalerna till förmånliga villkor. Men från och med mars är det stopp.

– Då står vi helt utan lokaler för huset ska rivas och här ska bli annan verksamhet, säger Teatervalvets grundare och eldsjäl, Johanna Oranen.

När Teatervalvet hade bildats 2010 fanns utrustningen i en skrubb hemma i Johannas dåvarande lägenhet på Kasten Ottergatan.

– När vi flyttade hit hade vi en symaskin, ett bord och några stolar. Men tack vare att vi hade så stora ytor till förfogande kunde vi göra mer omfattande produktioner, som krävde större dekor.

De senaste årens uppsättningar har inneburit storslagen scenografi och kostym, tack vare att man kunnat vara i lokalerna på Aspholmen. Det har varit Cajsa Wargs äventyr i Matlandet, Trollkarlens assistent, Tusen och en natt och många fler färgsprakande teaterspel.

– Just nu håller vi på med sommarens produktion som ska handla om en afrikansk saga, med mängder av djur. Vi är redan igång med tillverkning av djurhuvuden och dekor, men arbetet blir ju förryckt i och med flytten och oron för framtiden.

– Var ska vi göra av allt? Och var ska vi kunna fortsätta vårt arbete?

Johanna och hennes medarbetare har i föreningen små medel till hyra och är oerhört tacksamma för den tid de till förmånliga villkor fått vara på Skvadronvägen. De är inne på att kanske kunna dela upp verksamheten på två lokaler.

– Om någon snäll bonde hade någon lada att hyra ut, så att vi åtminstone kan magasinera all dekor från tidigare produktioner. Den behöver ju inte vara i närheten av Örebro. Men däremot verkstaden där vi ska jobba, bör vara häromkring.

Ett alternativ som Johanna nämner skulle kunna vara ett konstnärskollektiv, där man kan dela stora ytor för dekorbygge och måla stora fondtapeter.

Nuvarande byggnad har alltså fått stå och förfalla sedan den tidigare grossistverksamheten försvann. Byggnaden är inte så förfärligt gammal utan kom till 1969 då Bohlin & Sjökvist flyttade hit från Hertig Karls allé 5.

Om Skvadronvägen 5 skrevs i pressen: ”Här uppföres en modern och rationell byggnad som inrymmer såväl kontor, utställning, grov- och finlager. Dessutom utökar företaget verksamheten med en cash- och carryavdelning, dvs en snabbköpsaffär i partiledet, allmänt kallat snabbgross”.

Just skylten Snabbgross finns fortfarande kvar och man kan ännu se konturerna av en tidigare text på skylten: ”Här öppnar inom kort”. Men nu skrivs alltså ett nytt kapitel i denna företagshistoria.

Industriområdet Aspholmen var 1960- och 70-talets stora exploateringsyta, som senare decennier kom att övertagas av områden som Pilängen och Bettorp.

Bohlin & Sjökvist var ett företag, inom papper- och kontorshandel, som bildats i mitten av 1920-talet. När man invigde på Aspholmen fanns tio anställda, bara sju år senare var siffran uppe i 25 och 1989 hade man 45, (med filialer 190).

Senare skulle verksamheten komma att säljas till norska Tybring & Gjedde, vilket innebar ett namnbyte. Men för många örebroare förblev det ändå Bohlin & Sjöqvist.

Det är alltså anrika byggnader som Teatervalvet fått äran att vistas i, om än i största laget. Deras kommande krav är inte fullt lika stora.