Norskt sopsnusk på väg

Den polska bilen i Hjortkvarn bilen bryter mot lagen. Lastbilar får inte läcka. Trots det fortsätter trafiken och parkeringen i Hjortkvarn. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

HJORTKVARN. Bilar lastade med hushållssopor, från Norge på väg till Linköping, skapar fortfarande  problem i Hjortkvarn. De läckande bilarna stinker i hela byns centrum när bilarna rastar vid ortens bensinmack.

Vi har skrivit om det här problemet i i Länsposten tidigare. Hallsbergs kommun har varit ute och inspekterat och funnit hanteringen olämplig. Trots det fortsätter de utländska långtradarna med norska sopor parkera i Hjortkvarn.

Skälet till att bilarna hamnar i Hjortkvarn på sin långa väg från Narvik i Nordnorge, därifrån soporna kommer, är enkelt. Hjortkvarn ligger på lagom avstånd från Linköping och det finns en stor plan, med gott om utrymme. Dessutom kan förarna övernatta i sina bilar relativt ostört.

Soporna från Norge ska till Svensk Biogas i Linköping. Alltså Tekniska Verken i Linköpings kommuns biogasanläggning. Där används de som substrat för biogasframställning. Gas som alltså ska bli miljvänlig biogas. Problemet är att bilarna inte kan lämna sitt avfall förrän måndag morgon. Inte sällan anländer de redan fredag kväll, eller någon gång under helgen. Då passar det bra att stå
i Hjortkvarn och vänta.

– Men det känns inte så miljömässigt att bilarna står här och läcker ruttet sopvatten. Det rinner ner i dagvattenbrunnarna. Dessa mynnar ut i ån som rinner genom byn. Strax uppströms för hela ortens dricksvattentäkt, berättar Ingvar Gustafsson, boende i Hjortkvarn.

Enligt lagstiftningen är de läckande soptransporterna en polisiär fråga. Fordon får inte läcka något, överhuvudtaget.

– Vi har ringt polisen flera gånger. De har reagerat och bekräftat att det är olagligt. Men det är långt till Hjortkvarn och ofta är bilarna borta när de kommer.

När Länsposten var på plats för att fotografera den Polskregisterade lastbilen som stod i Hjortkvarn i söndags uppträdde chauffören hotfullt och krävde att få minneskortet till kameran. Av det kan man kanske dra slutsatsen att han var medveten om att ekipaget bryter mot lagen.

– Vi anser att den här planen är olämplig för uppställning av lastbilar. Det är ju ett vattenskyddsområde Jag är inte så rädd för pressvattnet från soporna. Det är biologiskt nedbrytbart. Men bilarna kan läcka diesel. Hallsbergs kommun har haft frågan uppe, men inte kommit till något beslut, säger Peter Ericsson, miljöchef för Kumla och Hallsberg.

– Vårt förslag har varit att den ska stängas för lastbilsuppställning, på grund av risken för dieselläckage. Även om sopvattnet inte är något stort mijöproblem skapar det obehag för besökare och boende, säger han.

Det faktum att dagvattnet, med sopvattnet, rinner ut precis uppströms Hjortkvarns vattentäkt, kommenterar han inte.