Konsthallen bjuder in

Konsthallsvärden Emma Lidström (t vä) och ansvarig för scenkonstverksamheten, Marie Reifelton, i konsthallen. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Askersund Romerna under förintelsen, textilminnen, idrottshistoria och Folkets hus-nostalgi. Något av mycket som visas i Konsthallen under våren.

I förra veckan berättade vi om den nyinsatta utställningen om konstnären Börje Sandelin, men övriga vårprogrammet visar även på stor variation.
Enligt Marie Reifelton, ansvarig för scenkonstverksamheten, är tanken med Konsthallen att kunna presentera lokala, regionala och internationella aktörer i utställningshallen.
– Dels för en bred publik men också för att vända sig till skolornas elever som kan komma hit och titta och samtidigt ta del av tillhörande pedagogiskt material, förklarar hon.

En del av de utställningar som kommer att visas under våren är vandringsutställningar som visas upp på olika platser i landet. I dessa fall samarbetar kommunen bland annat med riksorganisationen, Folkets hus och parker.
Ett exempel på det är utställningen om romerna under förintelsen som har vernissage den 11 februari. Den är dock producerad av Forum för levande historia. Ett annat exempel är nästa utställning som bär titeln, Massa mönster, älskade textiltryck från förr och nu som visas med start den 4 mars.
– Min tanke är att besökarna ska känna igen tyger och mönster, och att det är svenska designers. Alla kanske inte vet att det är svenskar som skapat mönstren man känner igen från förr, menar Marie.

En av de lokala utställningar som kommer att visas senare i mars är Wall of Fame, men då i Sjöängens foajé. Bakom den står Örebro läns idrottshistoriska sällskap och Örebro läns idrottsförbund som plockat fram en startelva bestående av stora och framgångsrika idrottare från länet. Den kommer i Sjöängen att kompletteras med sportprofiler från Askersund. Spännande att se vilka lokala idrottsutövare som platsar in där.
Norra Vätterns Bild- och formkonstnärer kommer i år att lägga sin utställning inför Konstrundan i konsthallen, med vernissage den 22 april.
En utställning som ska ge lite försmak till vad som kommer att finnas att se när det är dags att ge sig ut på vägarna och besöka konstnärerna på den ”riktiga” konstrundan.
Vårens visningar avslutas med, Next stop Blomstermåla, också det en utställning i ett samarbete med Folkets hus och Parker.

En riktig nostalgitripp och minnesväckare för dem som svängt sina lurviga ben på dansbanorna, eller som bara lyssnade till gräddan av dåtidens svenska artister. Utgångpunkten är Folkets hus i Blomstermåla, men speglar hur det såg ut även på andra platser runt om i landet.
– Det är just det som är meningen, att man ska minnas artisterna och därigenom känna igen sig själv och sin egen historia.
– Hur många har inte träffat sin partner just vid sådana tillfällen, konstaterar Marie Reifelton.

Det är också tanken med utställningsverksamheten i konsthallen, menar hon.
– De ska spegla människors liv, att man ska känna igen sig och att alla ska kunna hitta något intressant under konståret på Sjöängen.