Hobbyn blev hans yrke

Med bedårande utsikt från slottet kommer Daniel Lindberg stå och saluföra sina klockor. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Örebro/Lanna Att förvandla en hobby till ett yrke är det många som drömmer om, bland annat Daniel Lindberg, boendes i Lanna men arbetar i Örebro. Han hoppas att klocksamlandet kan leda till mera
i den branschen.

Nu har Daniel hunnit bli 34 år, men när han var i 20-årsåldern började han samla klockor. Inte fickur, som annars kan vara ett vanligt samlande. Nej, här gällde det armbandsur.

– Det kunde vara en dyr hobby, särskilt om man vill inkludera Rolex. Men nu har jag sålt bort en del av samlingen.

Han har investerat pengarna i bildandet av ett nytt företag, Lanna Klockor, som startade i höstas.

– Jag ville skapa ett eget märke och kontaktade en klocktillverkare i Kina. Efter att ha fått ett prov och rådgjort med några klockexperter här i Sverige slog jag till och lät tillverka 200 exemplar.

Detta var i september och de tog slut nästan omgående. Då gällde det en herrklocka i silver. Nu har han tagit fram nya utgåvor bestående av 250 klockor med roséguld och 250 exemplar med gult guld för dam. Dessutom 250 herrklockor i silver mot vit urtavla.

På boetten står det Lanna och på baksidan av klockorna finns Lanna Klockor ingraverat.

Hur kommer klockorna säljas?
– Lanna Lodge har visat intresse och säljer nu mina klockor. Dessutom säljs de över internet.

Sedan en tid hyr Daniel ett rum på slottet, intill Viktoriasalen. Där kommer han varje lördag stå och visa upp sina klockor under våren, med start nu på lördag.

– Klockorna levereras i april, men man kan redan nu boka upp sig för exemplar, vilket flera har gjort via hemsidan.

På tre stafflier i det 66 kvadratmeter stora rummet kommer Daniel visa upp de tre nyheterna och hoppas på lika stort intresse som för dem i höstas.

– Jag har en stämpel och ser till att varje exemplar blir numrerat. Stämpeln sätter jag på kvittot och på manualen.

Kanske att det blir ett samlarföremål i framtiden och kan locka andra klocksamlare? Ungefär som det var för Daniel för 15 år sedan.

Just nu är det ganska öde på våning tre i slottet, eftersom ägaren, Statens fastighetsverk, ämnar bygga om vissa rum till kontorshotell.

– Mina barn älskar att följa med upp hit till slottet och tycker om den speciella atmosfären här, säger Daniel.

Han kommer placera ett skrivbord och hoppas kunna förlägga sin nya arbetsplats här. Det är få förunnat att ha Örebro slott som arbetsplats. Det är som bekant landshövding Maria Larsson och några till.

Daniel är också smålänning, från början född och uppvuxen i Kalmar. Men efter studier i Falköping kom han till Örebro universitet.

Som för många andra studenter som trivts med staden Örebro har han valt att stanna kvar här, eller rättare sagt Lanna, där familjen bor i villa. Men han har ändå Örebro som sitt arbetsområde.

Daniel har en anställning som chef på ett assistansföretag, men måhända att han så småningom blir klocktillverkare på heltid?