Hästskola i Kvinnersta

Lilla Majken ser till att hästen Ilemon får en tofs i kalufsen, innan det bär iväg i sadeln. foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Förra måndagen fick hästsporten ett nytt ansikte i Idrottssverige, då Peder Fredricson vann årets Jerringpriset på Idrottsgalan. Att hästintresset är stort på många håll i landet visar bland annat Länspostens besök hos trav- och montéverksamheten i Kvinnersta.

Där finns Örebro/Linde travskola, och den som håller i tömmarna sedan flera år är Lena Thybeck.

Vad var din spontana reaktion när beskedet kom att Peder Fredricson hade vunnit?

– Jag tyckte det var jätteroligt, jag blev glad. Det är bra för hästsporten över lag.

Blev du överraskad över resultatet?

– Nej, det vill jag inte säga direkt. Alla hade ju gjort jättefina prestationer, så alla var värda utmärkelsen på något sätt.

Tycker du hästsport i allmänhet får för lite publicitet?

– Travet får en positiv och bra uppmärksamhet, men ridning kanske borde få lite mer. Det kan man aldrig få för mycket av.

– Förresten så har programmet Stjärnkusken premiär ikväll igen i TV4. Det visades första gången förra året. Vi har fått lite förfrågningar angående våran travskola i anslutning till detta program.

Ny programledare är Linda Lindorff istället för Jessica Almenäs. Några av de blivande (?) stjärnkuskarna heter Lennart ”Hoa-hoa” Dahlgren och Regina Lund.

Lena berättar att travskolan funnits säkert i 20 år. Mellan oktober och april håller man till i Kvinnersta, men sedan blir det Örebrotravet och Fornaboda.

Travskolan har kurser för barn, ungdomar och vuxna som vill lära sig mer om hästen, samt att köra och rida den på ett säkert sätt. Kurserna är 5–15 gånger, och varje tillfälle är ett par timmar. Lektionerna består av teori, körning och skötsel av hästarna. Märkestagning ingår.

– Det är alltså för i stort sett alla åldrar, från tre år och upp i vuxen ålder. En kurs började i söndags och en ny startar i vecka nio. När det gäller ridning kallas det monté, upplyser Lena.

Först får eleverna samlas i teorisalen, där man får reda på hur hästarna ska fördelas. De tre lärarna är själva hästtjejer som börjat som små, men som nu är i tonåren och 20-årsåldern. Deras elever är i sju- åttaårsåldern.

För dagen är det bara fyra adepter vilket innebär att man får en helt egen häst. Dessa ska först borstas och ryktas innan sadlarna kommer på plats. Hästarna är otroligt lugna och beskedliga, specialtränade för att umgås med barn.

Hanna visar hur hon till och med kan stoppa in handen i hästen Rolitas mun, vilket man dock kanske inte ska göra i första taget.

Upp till 107 centimeter i mankhöjd kallas A-hästar och de mellan 107 och 130 centimeter har beteckningen B-hästar.

– Rolita är en Shetlandsponny, medan Russin, Ilemon och Info är Gotlandsruss. Ilemon och Info är förresten halvbröder, upplyser tränaren Hanna Eriksson.

Lilla Majken borstar hästens päls så att det ryker om det. Och bredvid står mamma Maria, som dock själv aldrig ridit.

– Det jag tycker är bra med denna hästskola är att passen är längre än vanligt. På de två timmarna hinns det med lite mer under lektionerna. Och Majken har längtat hela jullovet.

Det har säkert även de övriga gjort och det märks att flickorna brinner för sin sport.

Lena, vad tycker du är det bästa med hästar?

– Det är väl att det finns så många olika delar inom verksamheten. Man kan dels tävla med trav eller monté, men man kan också välja att bara vårda hästarna, vara funktionär, åskådare vid trav- och montétävlingar, eller bara äga en häst.

Själv bor hon i Lindesberg och pendlar varje dag. Hon tillhör en riktig hästsläkt, med farfar, farmor och bägge föräldrarna och syskonen inblandade i olika delar i hästverksamhet. Och förstås hennes egna barn.

Under sportlovet kommer det bli hästläger i Kvinnersta för intresserade ungdomar, under påsklovet har man lägret i Örebro och Lindesberg. Sedan följer också det populära sommarlägret så småningom.

– Lägerveckorna är på fyra dagar.

Det finns förstås möjlighet att rida på flera håll i länet, som Folkatorps Ridsportsällskap utanför Kumla, Gyttorps Ridklubb utanför Nora, Hallsbergs Ridklubb i Lindhult utanför Östansjö, Karlskoga Ridklubb i Botorp, Linde Ridskola i Lindesberg, Rosendahls Ryttarförening i Örebros utkant, och Örebro fältrittklubb på Karlslunds gård, också det utanför Örebro.

Detta för att bara nämna några.