Flinka stickerskor som gör så gott

En hel låda med stickade katter får lekterapin på barnkliniken mottaga. På bilden ses f.v. Gun Karlsson, Ulrika Alfraeus, Maria Pauly samt Kate Björnberg. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

GARPHYTTAN/ÖREBRO En grupp kvinnor i Garphyttan gör mycket gott.
De stickar in pengar till olika behjärtansvärda ändamål i Örebro med omnejd. 

Varje onsdagseftermiddag samlas mellan 10-20 kvinnor i Lingårdens lokal i Garphyttan. Alla med samma mål, att handarbeta.
Snabbt plockas stickningen fram och under de fem år som de träffats har många stickade alster vuxit fram.
Tro inte att damerna lägger sina alster i en byrålåda, nej de säljs på marknader och vid andra tillfällen.
Pengarna som kommer in, skänks till olika ändamål, berättar Kate Björnberg som startade stickkaféet.
– Vi har skänkt pengar till bland annat Nordens Ark, hjärt-och lungfonden, läkare utan gränser samt barncancerfonden.
– I början av varje år har vi kunnat skänka lite drygt 2 000 kronor och i år ville vi ge vårt bidrag till lekterapin vid barn-och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro, berättar Kate Björnberg, och Gun Karlsson nickar instämmande.
Det är onsdagseftermiddag och med en penningcheck på 2,125 kronor och en stor kartong med stickade katter.
Kate och Gun åker till USÖ för att träffa Ulrika Alfraeus och Maria Pauly som arbetar på lekterapin. De blir mycket glada över gåvan och dyker snabbt ner i kattkartongen och plockar upp den ena färggranna katten efter den andra. Alla katter är i olika färg och verkar mysiga och goa.

Hur kommer ni att använda dessa gåvor.
– Vi har dem som vinster vid tipspromenader, ger någon liten patient ett gosedjur när den är hängig eller ledsen som en liten uppmuntran, men katterna blir också stickpresenter till något barn som är rädd för stick och sprutor, berättar Ulrika.

Var brukar ni sälja era alster?
– Till jul så åker vi ut på julmarknader och en gång varje år, har vi utställning i Wadköping. Alltid vecka 22 finns vi där, berättar Kate. Det är hon som monterar de stickade katterna.
– Ja, jag får inte till monteringen riktigt. Katterna ser så konstiga ut då. Jag stickar gärna, men överlämnar det andra till Kate. Nu startar vi igen efter juluppehållet, och vart nästa års pengar går återstår att se, säger Gun Karlsson.