Charlie har ett eget museum

Mopeden av märket Maraton från 1957 med en JLO-motor fick Charlie i present på sin 15-årsdag. Nu står klenoden blank och fin i museet bredvid den hopplockade bensinpumpen. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Han kallar sig själv för tusenkonstnär. Det ena projektet avlöser det andra. Nu är han i hamn med sitt lilla nostalgigarage, eller museum om man så vill.

Charlie Carlsson bor och verkar i barndomshemmet Stenero som är registrerat som en jordbruksfastighet och ligger alldeles i utkanten av Åbytorp.

Där har han nu förverkligat en gammal dröm, att på ett bättre sätt kunna exponera det han under årens lopp köpt in, samlat och lagat upp.

– Allt började med att jag blev sjuk på 90-talet. Tidigare hade jag haft en del båtar som jag jobbat med.

– Kände på mig att den tiden var över. Det var dags att vända blad och börja en ny epok, förklarar han.

Charlie är ingen man som har tummen mitt i handen precis. Självlärd inom det mesta men även utbildad tekniker inom radio och tv.

– Jag lagade min första radio när jag var tio år, minns han.

Men som sagt, det var i första hand med anledning av ett stort bilintresse som han under de senaste två åren byggt upp en mer ändamålsenlig lokal som han nu kallar nostalgigaraget.

– Jag rev en av gårdens byggnader och en annan lyfte vi bort med hjälp av två baklastare. Sen var det bra att börja från grunden och bygga upp den nya lokalen, förklarar han.

Han hade bland annat hjälp av en murare, men i stort sett har han i övrigt byggt och inrett allt själv. Han medger att det varit mycket jobb, men värt mödan.

– Det kändes så skönt när det var klart och jag kunde börja inreda med allt jag har samlat på mig. Det är ju en dröm jag haft att göra det här. Det ska också vara ett levande museum där jag byter ut föremål emellanåt, förklarar Charlie.

Några veteranbilar på golvet, radioapparater på hyllorna och mycket annat som ger olika tidstypiska miljöer.

– Jag kallar det för en liten tidsresa under 100 år med teknik, mekanik och elektronik.

Tanken är att det ska vara som som en liten oas för honom, men att även kunna öppna upp för andra intresserade.

De som känner Charlies entusiasm och påhittighet har nog svårt att tro att han nu skulle kunna slå sig till ro.

– Det är nog svårt att göra. Det blir nog fler dumheter och nya projekt, ger Charlie dem till svar.