Ballongen landade i en gran i Eker

Turistvärdinnan i Askersund, Cludia Lewandowski, översatte och letade snabbt fram kontaktuppgifter till skolan i München.​
Textstorlek:

Jakten på en passande julgran resulterade istället i ett annat, mer ovanligt, fynd. I granskogen hängde en hälsning från en skola i München.

Tre dagar före julafton, tog Helen Dahlström och sambon Johan Lindkvist på Ekeberga gård i Eker med sig hundarna till skogen för att leta julgran.

Barmark och således snöfritt ökade chanserna att hitta en bra gran. Bäst som de travade runt där bland unggranarna såg de något rött som hängde och dinglade i en gran.

– Det visade sig vara en ballong fortfarande fylld med lite helium. Den såg ut som en vanlig ”kalasballong”, förklarar Helen.

Men nu var det inte vilken ballong som helst som dalat ner och fastnat i granen. I ett snöre fanns en oplastad papperslapp som överraskade dem.

– På ena sidan fanns en logga, och en likadan fanns på ballongen. På andra sidan hade någon skrivit ett meddelande med en hälsning från en skola i München.

En svindlande tanke att den lilla ballongen släppts i den tyska staden för att sedan med vindarnas hjälp färdats till Eker i Närke. Det är ändå drygt 126 mil mellan de två platserna.

Upp genom norra Tyskland, över Östersjön, vidare upp över småländska höglandet, kanske utmed Vätterns långa stränder och därefter in i Närke för att dala ner i en skog nordväst om Örebro.

Att den sedan ska hittas där mitt inne i den svenska skogen är väl också något man blir förundrad över. Om den istället landat på marken kanske den inte varit lika synlig.

Det finns ingen datumangivelse på meddelandet, men Helen tror inte den kunnat hängt där så länge eftersom det var en del ballonggas, helium, kvar i den.

Av papperslappen framgår att ballongen förmodligen släppts av elever på Edith Stein Gymnasiet i München.

– Det vore kul att få tag på nån adress till skolan så vi kunde få kontakt genom att skicka ett svar att vi hittat den, och var, säger Helen och Johan.

För att få en mejladress till skolan och en korrekt översättning till svenska visade vi upp meddelandet för Claudia Lewandowski på turistbyrån i Askersund.

Inga problem, så här lyder den tyska hälsningen:

”Jag tycker min skola är jättebra för att vi har små klasser med många tjejer. Jag tycker den här skolan är jättebra för att den har en simbassäng. Många hälsningar ESG”, som då är förkortningen på den aktuella skolan.

Vem tjejen är som skrivit finns ingen uppgift om, men det svaret kanske Helen och Johan får när de mejlat ett svar.

En spännande fortsättning följer alltså och vad den ger kommer givetvis Länsposten att återkomma till. Men hur gick det då i jakten på en julgran?

– Vi blev så upprymda av ballongfyndet så vi tog hundarna och gick hem. Nån gran blev det inte, konstaterar Helen med ett leende.