Vem stjäl gravblommorna?

Vem stjäl blommor och växter på gravarna i Pålsboda. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

​PÅLSBODA. På Pålsboda kyrkogård har man sedan något år stora problem med stölder. Det som stjäls är blommor och växter. Framför allt på gravar, men också från församlingens egna planteringar.

– Det hela började egentligen i liten skala för några år sedan. I år har det dock tilltagit ordentligt.

Det började redan i våras när det kom ut penséer på gravarna. Sedan har det fortgått hela sommaren, allt från sommarblommor som petunior, pelargonior till mindre granar och cypresser har försvunnit, berättar Per Sverin, kyrkogårdsföreståndare.

Skadegörelse på kyrkogårdar. förekommer då och då. Exempelvis att ungdomar vandaliserar planteringar, rycker upp plantor och slänger dem. Det som sker i Pålsboda är något helt annat.

– Vi har så här långt inga spår. Blommorna förvinner, vi har inte hittat något. Det är någon som kommer hit på nätterna, drar upp plantor, blommor och tar dem med sig, fortsätter Sverin.

Han tycker det hela börjar kännas allt mer obehagligt och märkligt.

– Ja, nu är omfattningen så stor att en privatperson torde få svårt att ha dem i sin trädgård utan att grannar och förbipasserande börjar undra. Var tar blommorna vägen?

Många sörjande gravrättsinnehavare tycker givetvis att det är mycket obehagligt. Flera har tvingats ge upp sina gravar när man planterat om dem flera gånger.

– Blommor kostar mycket pengar. Till sist finns en gräns när man inte har råd att plantera mer, menar Per Sverin.

Stölderna sker oftast vid den lilla väg som går uppe på den ås som utgör den ursprungliga kyrkogården i Pålsboda.

– Där har vi haft mest stölder. Men på slutet har man börjat stjäla blommor även nere i den nyare delen av kyrkogården, vid minneslunden, öster om kyrkan. Nyligen drog någon upp en cypress utanför dörren till församlingshemmet. Det var bara ett hål kvar. Små gravgranar har också försvunnit.

– Vi uppmanar folk att hålla utkik. Är man ute på kvällen, gå in på kyrkogården för att se om något ovanligt pågår. Det här är ju något som påverkar hela orten, inte minst de äldre. Kanske har någon redan sett något, hör av er i sådana fall.

Församlingen uppmanar också de som blir av med blommor att själva anmäla till polisen. Det har gjorts anmälningar från församlingen också.

– Omfattningen är så stor att det dock inte går att anmäla varje stöld. Vi har vakter från ett vaktbolag som åker förbi och kikar ibland. Men det har ännu inte avskräckt tjuvarna, vilka de nu är.