Nu har Dennis över 3 000 vinylskivor i sin samling

Dennis Karlsson har över 3000 vinylskivor i sin samling. Noga sorterat, noga uppställt, noga larmat. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Dennis Karlsson har över 3 000 vinylskivor, och han svävar inte på målet:
– CD är en estetisk katastrof. Vill man lyssna på riktigt är det LP som gäller.

Det är dags för vinylskivans dag sista november. Vad passar då bättre än att titta in hos Dennis Karlsson (57), något av ett skivsamlarorakel. Och han vet vad han tycker när det gäller vinyl.

– CD har ingen chans. Fördelarna med vinyl är flera: Du kan sitta och titta på omslaget när du lyssnar. Det finns en känsla i att gå och byta skivsida. Du kan läsa sångtexterna på konvolutet. Det är en mysig procedur med att lägga på en ny platta på skivtallriken… Estetiskt är vinyl överlägset.

– En del säger att ljudet är varmare och bättre, och jag säger inte mot. För mig ligger ljudet längre ner på listan, det är känslan i låtarna som är viktigast. Och man behöver inte högtalare för 50 000 kronor för att lyssna.

Men först några rader om tvåbarnspappan Dennis Karlsson som gillar italiensk mat, har Barack Obama som förebild, som älskar filmen Amadeus och hoppas bli 100 år för att få se sina barn växa upp.

Under många år var han en känd musikprofil på först Åhléns, sedan den numera nedlagda skivbutiken Nice Price. Han hade eget produktionsbolag under tio års tid, där han arrangerade konserter. Han var manager för bandet Motherlode, han skrev om rockmusik i en rad tidningar.

Vi träffar honom hemma i Adolfsberg där hans vinylsamling finns, noga sorterad i kategorier. Över 3 000 vinyl. 105 kvadrat på en överbyggd inomhusbassäng.

– CD:n är på väg nedåt, LP:n på väg uppåt i försäljningen. CD-försäljningen har minskat till 25 procent mot vad den var för 10-15 år sedan, jag har just kollat upp det med Banana Moon, en av de större skivhandlarna i landet. I Japan har man helt slutat med CD.

– Vill man ha musiken snabbt och enkelt är det I-tunes och Spotify som gäller. Vill man lyssna på riktigt så är det vinyl som gäller. Alla stora artisters skivor pressas idag upp på LP.

Och här är Dennis Karlssons fem-sex favoritartister/favoritmusik på vinyl: Deep Purple, AC/DC, Aretha Franklin, Mozart och rockbandet Camel. Mellan de sistnämnda ser han en röd tråd.

– Jag lägger runt en 1 000-lapp i månaden på min musik. För de pengarna får jag mycket glädje tillbaka.