Julklappshoppning med många ryttare

Redo att rida in på banan. Till vänster står Anna-Karin Bogehäll med dottern Siri på Blixten. Morris klädd i grönt sitter på Alis medan mamma Sandra Waerner håller i tyglarna. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Premiären i Släte för ”julklappshoppningen” samlade i lördags närmare 40 deltagare till ridhuset. Julinspirerat värre med pyntad ridbana, juldekorerade hästar och julklädda ryttare.

Ridhuschefen själv, Regina Fallberg, hade förstås full tomtemundering på sig, denna premiärdag till ära.

Med hjälp av en bärbar högtalare lotsade hon fram deltagarna till start, samtidigt som hon informerade publiken om vad som närmast stod på programmet.

– Det här med julklappshoppning var jag med om som liten, då i Viby rid- och kärsällskap. Så idén till den här dagen i mitt ridhus har jag tagit med mig därifrån, förklarade Regina.

Enkelt förklarat så tar deltagarna med sig en julklapp, lägger den under granen och när de avslutat sin hoppning på banan så får de hämta ett paket och ta med sig hem.

I lördags blev det alltså 3-4 timmars julskoj med hästen lite i fokus.

– Jag gör det mest för att det ska vara en rolig familjedag för mina elever och deras anhöriga.

Det gick inte att ta miste på trivseln med arrangemanget i det för året nyinvigda ridhuset. I tidens anda pyntat med en vacker julgran och juldekorerade hinder.

Hästarna var bland annat försedda med glitter, tomteluvor och röda bandage. Ryttarna hade också gjort sitt bästa för att klä ut sig, och senare under dagen skulle det delas ut pris till bästa klädsel.

Astrid Andersson fem år från Närkesberg, som började rida som tvååring, red fram till granen på lånehästen Tronja för att hämta sin julklapp.

– Hon var lite busig, hon gillar gran, förklarade Astrid efter det att Tronja bitit tag i granen så den for över ända.

Men vad gjorde det en dag som denna. Shettlandsponnyn Tronja är 16 år och ansåg sig nog ha åldern inne för att sno åt sig lite av granens läckra barr.

Linda Johansson var där med döttrarna Thea och Agnes, och hade bara lovord att säga om både evenemanget och ridläraren Regina:

– Det är jättebra och Regina är jätteduktig att arrangera, och ungarna älskar det här. Det här med att klä ut sig har ungarna planerat länge, och hemligt skulle det också vara, berättade Linda och avslöjade att även hon lär sig rida hos Regina på Stall Släte.