Gott Nytt År

Textstorlek:

Det finns bildbevis från årsskiftet 87/88. Tre par, prydligt uppställda framför kameran med puffaxlar, pudelfrisyrer och stora runda glasögon. Kläder i pastellfärger efter tidens mode. Vi hade rymt Sturegatans lägenheter för att ta oss till mitt barndomshem i Östernärke. Vi packade in oss i min och fruns jägargröna Mercedes, 1975 års modell. Vi kom inte längre än andra rödljuset. Då fick bilen tjuvstopp och halvljummen som kärran var tog det ett tag att få igång den igen. Efter tre, fyra omgångar med grönt ljus var vi väl inte korsningens favoriter precis. De flesta av våra medtrafikanter prövade sina tutor på oss. Men första nyårsfesten blev till slut en succé med femrättersmeny och speciellt utvald dryck till varje rätt.

Sedan dess har vi firat nyår tillsammans, vi blev ytterligare två par. Tio vuxna och antalet barn steg i rask takt och slutade vid tretton. Nu har barnen vuxit ur nyårsgemenskapen och inga barn är med oss gamlingar längre. Ungarna finns utspridda över hela världen och skaffar sig erfarenheter för sina framtida liv.

Vi började också fira midsommar tillsammans och har fortsatt med dessa två högtider kompletterat med en kräftskiva under augusti även om vi en gång inte lyckades hitta ett bra datum för kräftkalaset förrän i mitten av oktober. Då passade vi på att ta glögg som välkomstdrink! Tyvärr har en i gänget lämnat oss och jordelivet. Men han är med oss vid varje nyårssupé och vid varje fest. I tankarna och i samtalen. Han kommer aldrig att lämna oss och vi glömmer aldrig honom.

De minnesrika nyårsaftnarna har varit många. Under småbarnsåren lyckades vi vid en nyårssupé aldrig sitta till bords samtidigt på grund av amning, blöjbyten och matlagning. Ett nyår var det varmare utomhustemperatur än när vi hade midsommarfesten på sommaren innan. Nyårsafton vid millennieskiftet ställdes barnen på led och under stora säkerhetsarrangemang fick de var och en tända en raket eller smällare i gatlyktornas sken samtidigt som snöflingorna singlade mot marken. Tidigare hade det nämligen hänt att vi orsakat mindre gräsbränder under gröna nyår. Eldarna var lättsläckta, men efter de här incidenterna har säkerheten ökat i samband med fyrverkerierna.  Vid ett tillfälle sjöng vi vuxna av någon anledning på Ted Gärdestads ”Satellit” så att taket nästan lyfte och ungarna kom ut från lekrummet och undrade om jordens undergång var nära.

Menyerna har varierat från gratinerad hummer, kalv, fläskfilé till fisksoppa, allt från hemlagat till catering. Nyårsfesterna har startat med en gemensam utomhuslunch i samband med någon uteaktivitet. Skidåkning, skridskor, promenader eller en utflykt till Rusakulan i minus trettio grader. Utförsåkning i egen slalombacke med egen lift, en lyx som väl aldrig återkommer. Allt med en värmande bastuomgång som avslutningen på eftermiddagens aktiviteter.

Vi är unika på många sätt inför vårt 29:e nyår ihop. Så länge tillsammans som festgrupp, med så långa program, från lunch till tolvslaget. Det har oftast inte slutat vid tolvslaget, då vi många gånger övernattat hos den som för tillfället varit värdpar. Nyårsfesterna kan bli ett dygn långa, om inte mer, speciellt då vädret, humöret och orken varit det rätta. Vi har haft fantastiskt roligt under alla år som gått och jag hoppas de kommande åren blir minst lika roliga.  Speciellt nu när det är en ny generation på ingång och vi alla är på väg att bli mor- och farföräldrar.