Från Kurdistan till Vivalla – en bok om Shaymaas liv

Strax ska Shaymaa Jalal öppna bokkartongen tillsammans med författaren Sten Lundberg. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Född i Kurdistan, invandrad som flyktingbarn till Sverige. Nu har författaren Sten Lundberg gjort en bok om hennes liv.

En pigg och glad tjej möter oss på övervåningen i den gula byggnaden på Olaigatan. Shaymaa Jalal, 23, är hennes namn, och det är hon som är förebild för boktiteln på Sten Lundbergs nionde bok: Håller jag på att bli svensk, eller?

Idag är hon en tjej med mycket på gång. Dels är hon med i en grupp ungdomar som lär äldre att hantera datorer, dels är hon modersmålslärare i kurdiska på grundskolan, hon jobbar också extra som undersköterska, och läser upp engelskan för att kunna läsa vidare och bli legitimerad sjuksköterska.

Nu är hon alltså dessutom huvudperson i en nyutkommen bok.

Sten Lundberg, som till vardags är pressansvarig på Region Örebro län men skriver böcker på sin fritid, berättar hur det första mötet med henne gick till.

– Shaymaa satt i en soffa på Karlslunds herrgård, där vi båda var i ett utbildningssammanhang. Jag frågade om jag fick ta en bild. När hon sedan berättade att hon var från Kurdistan blev jag alltmer nyfiken på det landet. Vem var hon, hur var hennes bakgrund, hur är det att vara kurd i Sverige?

Resultatet av den nyfikenheten blev att Sten Lundberg, Shaymaa Jalal och en person till åkte till Kurdistan tillsammans 2014.

– Där fick jag en unik inblick i en annan värld. Mycket lärorikt. Och där såddes fröet till boken.

Väl hemkomna följde Sten Lundberg sin blivande bokhuvudperson i ett år, och tog massor av bilder. Det är det året, plus Shaymaas hela livshistoria, som nu blivit bok.

Det var hennes pappa som först kom till Sverige, flyende från Saddam Hussein, Iraks före detta president och diktator. Resten av familjen fick vänta ytterligare fem år till för att få inrese- och uppehållstillstånd i Sverige.

Nu, nio år senare, består familjen av mamma, pappa, Shaymaa och fem syskon till. De bor i Vivalla. På frågan om vad som är det bästa med Sverige, svarar hon:

– För det första den fina miljön. Man slipper, som i Kurdistan, den ständiga lukten av gas och olja. För det andra att alla får gå i skolan. För det tredje att det finns möjligheter för oss att bli något. För det fjärde alla trevliga och glada människor.

– Sverige har verkligen öppnat sina dörrar till min framtid. Jag är så tacksam. Saknar ord.

Sten Lundberg vill med boken berätta hur det är att komma in i det svenska samhället.

– Den är definitivt ett bidrag till integrationsdebatten. Jag tycker man ska vara nyfiken på andra människor, inte vara rädd. Det är inte så stor skillnad som man tror, på vi och dom.

– Jag hoppas att boken kan bli en dörröppnare och ge oss kunskap att ha med i mötet med andra. Vissa har segelbåtar, jag skriver – och hoppas med det kunna förmedla något positivt som läsarna kan ta till sig.