Det där med trasiga jeans

Textstorlek:

Nu skall jag skriva om något, som inte tillhör det viktigaste av våra samhällsproblem att diskutera. Egentligen är det väl inget samhällsproblem alls, eller är det kanske det lite ändå.

Jag har haft mina tankar om det i många år, men jag har tänkt i tysthet. Men så läste jag en rubrik i en tidning. Rubruken löd: ” Trasiga jeans har en närmast outslitlig förmåga att provocera.” Då bestämde jag mig för att det får bli några rader om det.

Jag är alltså en av dem, som provoceras av detta fenomen. Cornelis Vreesvijk skrev en mycket populär sång med texten ” Somliga går med trasiga skor, säj varför är det så? Gud fader som i himmelen bor, han kanske vill ha de så”. Vreeswijk ville naturligtvis peka på att det är stora ekonomiska olikheter runt om oss och att det finns de, som måste gå med trasiga skor. Vreeswijk skulle också ha kunnat ta en variant med texten: Somliga går med trasiga jeans, säg varför är det så? Gud Fader hade han knappast kunnat bland in i den varianten.

Men frågan är, varför det är så, att det så rätt i vissa kretsar att stoltsera med trasiga jeans och varför är vi andra så negativa till fenomenet? Det är säkert en generationsfråga. Vi som är äldre växte upp under kärvare ekonomiska förutsättningar. Kläder köptes sparsamt och absolut inte för att klippas sönder. Det var många fler, som var fattiga förr i tiden. Barn kunde inte gå till skolan på vintern, därför att de saknade skor. Det var en hederssak för föräldrar att försöka hålla barnen hela och rena. Och nu är det tufft att ha sönderskurna jeans. Förresten behöver man inte trasa sönder jeansen själv. Man kan köpa jeans, som körts i tvättmaskin med stenar, som sliter hål och så kloren, som får dem att se gamla ut.

De som känner att de behöver gå omkring i trasiga jeans för att visa hur nonchalanta de kan vara, tänker nog inte mycket på det moraliska i vad de gör. De reflekterar inta alls när de läser om barn, som inte får några julklappar. Nej de visar bara att inte bryr sig om något. Det viktiga för dem, är att de kan visa, att de inte bryr sig om pengar eller att vara rädd om det de har.

Samtidigt propagerar andra för att vi skall leva sparsammare. Vi skall inte slänga mat och vi skall återanvända saker. Vi skall tänka på miljön på vår framtid. Jag kan inte komma på något, som går mer emot det tänkandet, än att demonstrera sitt förakt mot en ansvarsfull livsföring att gå omkring och stolt skylta i sina trasiga jeans. Nu säger naturligtvis en del, att varför det är något att hänga upp sig på. Samtidigt kan samma människor propagera för att vi skall äta mindre kött, eftersom det kräver mycket resurser för att framställa. Jag har en stark känsla av att de trasiga jeansmänniskorna är väl så fördömande som andra, när det gäller saker de ogillar.

Det sitter tiggare runt om i våra städer och tätorter. De försöker få ihop pengar till det nödvändigaste i livet. De är aldrig klädda i trasiga jeans eller andra trasiga kläder. Vad tänker de, när de ser svenskar, inte bara ungdomar passerade i sönderrivna jeans, för de uppfattar säkert, att det inte är några extremt fattiga människor det rör sig om. Ja det här är sådant man kan fundera på.

Gerhard Olsson