Arnes föredrag lockade många

Arne Larsson tackades för kvällens föredrag av Esso Engvall till höger. I bakgrunden delar av Arnes mamma Inez elefantsamling. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Under flera av årets onsdagskvällar samlas föreningen Gata upp & gata ner i Kvarngården i Kumla, för att lyssna till någon intressant person med Kumlaanknytning. Förra veckan var det Arne Larssons tur.

Varför hade resebyrån Larsson-Resman en elefant i sin logotype? Ja, den och en del andra frågor fick de hundratals i publiken svar på under Arne Larssons föredrag i servicehuset Kvarngården.

En del hade rest väldigt långt, enkom för att lyssna på Arne. Som Bengt Fernström, från Tibro i Västergötland.

– Vi var klasskamrater i Hagaskolan i trean, men jag lämnade Kumla redan 1959 och har inte sett Arne sedan dess, sade han.

– Jag hade nog inte känt igen Bengt om han inte gett sig tillkänna, avslöjade Arne.

Men de flesta i salen var ändå nuvarande kumlingar och de fick höra hur det anrika reseföretaget grundades i Kumla för nu snart 70 år sedan.

Bland åhörarna fanns även Arnes bröder Olle och Börje. Det var deras far Erik som på 1940-talet hade köpt sig en buss för att börja med beställningstrafik. Den första resan gick till Paris 1949 och till den behövdes en färdledare.

– Mina föräldrar var engagerade inom IOGT och kanske de tyckte att min mor Inez hade gjort ett bra arbete där, för hon blev nämligen tillfrågad att vara reseledare, utan någon som helst erfarenhet.

Men det slog väl ut och Inez trivdes med uppdraget. Detta var början till resebolaget som under årens lopp skulle ändra namn.

Efter hand följde även Arne med på bussturerna, som blev längre och längre. Och Arne blev äldre och äldre, och skulle så småningom tillsammans med sina bröder överta resebyrån.

– När min mor var tolv år var hon väldigt ledsen efter ett tandläkarbesök. Som tröst fick hon välja något från en present- och leksaksbutik. Hon valde tre små elefanter och sedan dess blev hon en storsamlare på sådana. Det blev fler och fler vid jul och födelsedagar, och senare också under alla resor.

Under en period fanns en elefant dessutom med i Larsson-Resmans logotype, en bakgrund som många då inte visste.

– Hon bodde sin sista tid här på Kvarngården och vi skänkte elefanterna hit efter hennes död. En del av dem finns förresten bakom mig i glasmontrarna.

Efter hand som resebyrån växte såg man sig nödvändig att även öppna ett kontor i Örebro, närmare bestämt på Rudbecksgatan. Även här växte företaget som först fick ta över Klockargårdens lokaler intill och sedan även ytorna som Frimärkstjänst haft. Denna flyttade istället längre västerut på gatan.

– Vid öppnandet den 1 november 1972 blev det rusning eftersom vi lockade alla kunder med en gratis utlandsresa. Det var en tur över till Fredrikshamn i Danmark.

För en herre bar det sig inte bättre än att han fick en ambulansresa till sjukhuset istället. Han svimmade mitt i kaoset.

– Men han fick ändå en Danmarksresa till slut.

Åhörarna på Kvarngården fick följa med på Arnes resor världen runt. Från de första bussresorna till Paris blev det 1953 en riktig långtur ända ner till Marocko.

Arne berättade att en 30 dagars bussresa till Sicilien med hotell och halvpension kunde gå på 1 895 kronor.

– Men det var andra tider då. Nu finns ingen som vill åka omkring i buss en månad i ett sträck.

Arne har tack vare reseföretaget blivit en riktig globetrotter och har bland annat avverkat alla USA:s stater under sina fyra resor dit.

– Nu börjar man ju bli till åren, men kanske en femte USA-tripp kan bli av till 2018.

Då blir Arne 75 år.

Förutom att resa har han även många andra strängar på sin lyra; folkdansare, motionär, teaterintresserad, engagerad i IOGT och familjefar.

Efter föredraget vände jag mig till bordskamraterna och sade: visst får man väl reslust efter att ha lyssnat på Arne?

– Absolut får man det, men det ska helst vara de priser han nämnde, blev det skämtsamma svaret.