Hår

Textstorlek:

Hår har varit en symbol för styrka ända sedan biblisk tid, då Simson i ett svagt ögonblick avslöjade sin hemlighet till slut efter mycket lock och pock från sin svekfulla fru Delila. Nu är hår eller inte hår den stora frågan. Det har blivit allt tydligare på senare år då mer av den nakna människokroppen exponeras i tidningar, teve och på nätet. Unga och gamla räds inte att visa både det ena och det andra i jakten på ära och berömmelse. Frågan är då, hår, hur mycket skall det finnas och var skall det få finnas?

Vi som tappar hår på naturlig väg ses lite som töntiga. En karaktär i en reklamfilm eller på en spelfilm som ska framställas som en kuf är alltid tunnhårig, om det är en man. Lite märkligt då munkar som klippte sig i vad som kallas tonsur, kal på huvudet och håret sparat runt huvudet, var väl respekterade och högt ansedda under medeltiden. Konstigt är det att inte någon har listat ut ett botemedel för håravfall ännu. Manliga åkommor brukar vara lite mer angelägna för vetenskapen att hitta botemedel för av någon underlig patriarkal anledning! Vi som har lite mindre hår på huvudet vill nog väldigt gärna få tillbaka det, till skillnad för de som rakar sig och vet att de kan låta det växa ut igen det när de vill. Det är alltså ok att raka bort hår, men absolut inte tappa hår om man vill ha hedern i behåll. Så tolkar i alla fall jag det hela.

Tjejerna skall absolut raka bort allt hår på kroppen förutom det som sitter på huvudet. Det har blivit big business i alla fall om man skall tro antalet reklaminslag på teve för hårborttagningsprylar till kvinnor. Män rakar sig, i ansiktet om man inte är hipster, men det börjar bli modernt för killar att raka sig på andra ställen också. Medelålders män får god växtlighet på många ställen som vi förr aldrig har haft hårstrån på förut. Åldern är obeveklig, likaså behåringen. Ögonbryn som växer som antenner är alltför välbekant för oss och vi får nu alltid be frisören att även titta till våra ludna öron. Kanske en och annan skulle ge en halv förmögenhet för en kur som gav frisyren tillbaka? Det skulle kanske minska den nya vilda växtlighet i öron och av buskiga ögonbryn.

Hår kan också vara attraktion. Antalet frisersalonger och olika frisyrer talar sitt tydliga språk. Mode för hår har tydliga signaler till omgivning. För män så tydliga att kvinnor i många kulturer måste gömma sitt hår och sin frisyr i olika huvuddukar. Detta för att inte dra till sig otillåtna blickar från andra män än deras egna äkta makar.

Min egen frisyr kräver allt mindre och mindre i form av uppmärksamhet och omvårdnad. Allt oftare behövs keps, hatt eller basker för att värma den kala hjässan när temperaturen sjunker eller skydda skulten mot solens ultravioletta strålar som annars bränner det hårlösa huvudet. Men jag vet att styrkan i alla fall inte sitter i håret.