Bernadotte på slottet

En Bernadotte på Bernadotte. Marianne på nya tyget.​ Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

I förra veckan fick landshövding Maria Larsson celebert besök på sitt residens i Örebro. På slottet har olika Bernadottar varit genom åren sedan 1800-talet, och nu var det Marianne Bernadottes tur.

Annons:

Marianne Bernadotte är änka till framlidne Sigvard Bernadotte, vår nuvarande kungs farbror. Sigvard var designer och konstnärligt begåvad, ett drag som går igen i den släkten.

– Prins Eugens måleri betydde mycket för Sigvard, berättar Marianne.

Eugen Bernadotte var i sin tur Sigvards farfars bror och inspirerade denne i konstens värld. Eugen var också Hertig av Närke.

Sigvard Bernadotte gifte sig 1961 med den då 37-åriga Marianne Lindberg, som hon hette. Hennes kulturella gärning började i tonåren som skådespelerska på Fredrikdalstatern i hemstaden Helsingborg.

Marianne gick Dramatens elevskola 1945-48 och förblev verksam på Dramaten fram till 1956. Under åren som skådespelerska arbetade hon med kända namn som Mimi Pollak, Ingmar Bergman, Alf Sjöberg och Göran Gentele.

Hon skulle också bli avdelningschef på NK i Stockholm och vara internationell representant för det anrika auktionshuset Sotheby, som mest är känt för sin konst. Och just konst ligger Marianne varmt om hjärtat och uppskattade stort sightseeingen med Maria Larsson och Einar Lyth under dagen.

– Vi har varit på Konst på Hög vid Kvarntorp och har även hunnit med ett besök vid Galleri Örsta utanför Kumla. Dessutom en intressant militärhistorisk redogörelse vid Sannahed, av Einar Lyth.

Den före detta regementschefen vid I 3, Einar Lyth, är sedan flera år ordförande i Bernadottesamfundet, som 1979 grudades av lagmannen Birger Wennberg. Einar som i tolv år var vår nuvarande kungs adjutant, och därför är som klippt och skuren för ett uppdrag som ordförande i föreningen.

Samfundet är en opolitisk sammanslutning och tar som utgångspunkt riksdagen i Örebro 1810, då Jean Baptiste Bernadotte valdes till tronföljare i Sverige. Samfundet anordnar sammankomster med olika föredragshållare, utflykter och  medlemsmöten.

För fyra år sedan utgav samfundet tillsammans med Örebro läns museum boken Krig och fred, med anledning av 200-årsminnet av den viktiga riksdagen i Örebro 1812. Ett symposium med samma namn hade genomförts i Länsmuseet och Karolinska skolan i samarbete med Sällskapet Concordia under 2012.

Att bjuda in gäster till Örebro som har med släkten Bernadotte att göra ingår alltså som en viktig ingrediens i samfundets verksamhet. Kvällen inleds med mingel och bubbel i glasen och från Guldsmedshyttans musikkår hörs pampiga toner, bland mycket annat Sune Mangs slagdänga ”Någonting att äta, någonting att dricka”.

Efter den inledande drycken blir det följaktligen också något att inmundiga. Landshövdingen hälsar Marianne Bernadotte välkommen, plus alla övriga inbjudna till Bernadottesamfundets festkväll. Maria upplyser också att möbelgruppen i det så kallade Gemaket nyligen har fått ett nytt tyg, med det för dagen fantastiskt passande namnet Bernadotte. Alla är senare välkomna in och beskåda underverket.

Einar Lyth nämner att kvällen också kommer bjuda på små korta kunskapsanföranden av samfundets representanter. Man är aldrig för gammal för kunskap och han påminner också att kvällens hedersgäst, Marianne Bernadotte grevinna av Wisborg, vid 59 års ålder tog en filosofie kandidatexamen på kulturvetarlinjen och med konstvetenskap som huvudämne.

När ett så historiskt bevandrat sällskap kommer samman blir samtalen kring de sju borden, som innefattar nästan 50 gäster, gärna i historiska ämnen. Romarriket, Bayeuxtapeten och Birka är bara några av de saker som hinner avhandlas. Vid bordet finns också nya chefen för Länsmuseet, Birgitta Johansen.

Hon välkomnar att Örebro kommun nästa år sätter upp Titanicutställningen på CV-området, men hade helst sett ett samarbete med Länsmuseeet i anslutning till temat immigration.

– Det finns ju stora kopplingar med dagens flyktingströmmar, som också sker över vatten och detta skulle kunna göras i utställningsform tillsammans med Länsmuseet.

Mitt bland alla Bernadottevänner dyker det upp en annan frankofil, nämligen Anne-Franqoise Silfverskiöld, ordförande i Napoleonsällskapet.

– Det har sitt ursprung från en dam i Linköping som hade ett intresse kring Jean Baptiste Bernadottes hustru Desideria. Hon hade tidigare varit fästmö till Napoleon och därigenom bildades ett särskilt sällskap till Napoleons ära, även i Sverige. Vi ger ut skrifter och ordnar resor i hans fotspår.

Annons: