Arnes hus och natur

Vid datorn lägger Arne Holmer in många bilder på ”Arnes hemsida”. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

I år kan Arne Holmer fira 50 år i Pålsboda. Bland kultur- och naturvänner är han ett välkänt namn även utanför bruksorten. I många år också en populär biologilärare på Folkasboskolan.

Bland dem som gillar gamla bilder är säkert ”Arnes hemsida” bekant på internet. Där kan man botanisera bland massvis med gamla fotografier från främst Pålsboda, Sköllersta, Svennevad, Boo och Hjortkvarn. Ibland med diverse kommentarer och upplysningar om bilderna, som Arne luskat fram.

– Där har jag också gjort som du, alltså visat ”förr och nu-bilder”. Det har varit väldigt uppskattat.

Bland bilderna ser man inte bara gamla hus och byggnader, här finns även motiv på människor i arbetslivet från förr. Både i fabrik och lantgård. När jag frågar Arne om favoritbilden så letar han fram den på Stenhuset i Pålsboda, ett foto taget kring 1910 där allt är försvunnit.

– Här ser man de gamla skolorna som låg på åsen, liksom posthuset till vänster, som revs 1978 då det nya bankhuset uppfördes.

Bilden innehåller också en del människor, som står framför lanthandeln. Arbetslivet representeras av timmerstockarna som syns i förgrunden, för här låg nämligen bröderna Stelins såg.

Med det här stora intresset över Pålsbodas historia måste väl Arne ändå vara med i kulturgruppen ”Pålsboda förr och nu”, eller ”gubbdagis” som de har kallat sig. Men så är inte fallet.

– Jag har besökt dem några gånger, men har inte haft tid att vara med i den föreningen. Jag är engagerad på så många andra håll.

Eftersom Arne inte bara är historieintresserad utan också vurmar för biologi, så har han olika uppdrag som rör sådant.

– Sedan 1989 är jag sekreterare i Naturskyddsföreningen i Hallsberg. Vidare sköter jag hemsidan åt Örebro läns Botaniska sällskap och ingår även i redaktionsgruppen där. Dessutom fixar jag hemsidan åt Boo hembygdsförening.

Naturintresset ser man även spår av på Arnes hemsida, där rubriker finns över växter, djur, svampar, landskap och resor. Förstasidesbilden består alltid av ett familjekort i en vitsippshage. Sådana bilder har tagits varje år ända sedan hans egna barn var små på 1960-talet och där kan man se hur familjen utökats allt eftersom.

– Vi brukar alltid vara samlade i maj när vitsipporna blommar för fullt. Både jag och min hustru fyller år i den månaden.

Och Arne fyller dessutom på Norges nationaldag och nästa gång är det jämna 80 år. Därefter får vi säkert se en ny bild på hans hemsida.

I huset har de bott sedan 1971 och här har han och Inger en fin villaträdgård nära naturen. Som sig bör har Arne satt upp en mängd fågelholkar, närmare bestämt 20 stycken.

När Arne kom till Pålsboda för 50 år sedan bodde han i ett hus ungefär där fotografen till den gamla bilden hade stått. Men han är född i Mjölby och via studier i Linköping och Uppsala kom Arne så småningom till Charlottenberg, där han var lärare under några år. Sedan blev det alltså en lärartjänst på Folkasboskolan i Pålsboda i biologi och geografi.

När bokverket om Sköllerstabygden planerades 1978 tog de ansvariga kontakt med Arne Holmer.

– De ville ha med något om naturen och biologin, så jag medverkade där med en uppsats och ett flertal bilder. Jag hade genom Botaniska sällskapet kommit över en kartong med material från adjunkt Broddesson på Karro. Den hade jag mycket användning av.

Även i bokverket Närkes Flora, som kom för tre år sedan, medverkade Arne. Då med information om växter i sydöstra Närke och med hela bildmaterialet. Broddessons material användes där av florans författare Lars Löfgren.

Foto var ett stort intresse för Arne redan som barn och vid 13 års ålder framkallade han själv i familjens badrum. Framkallning hölls det på med till 2005, där han i villan hade haft ett speciellt rum. Sedan tog digitalkameran över.

Det som numera upptar mycket av Arnes vardag är att föra över gamla familjefilmer på dvd, till digitalt format och redigerbart i dator. Det är något som säkert många andra i dagens samhälle också pysslar med. Ända till nästa tekniska innovation kommer.

Har du några filmer över Pålsboda?

– Inte så mycket tyvärr, men för tio år sedan filmade jag när ”Pålsboda förr och nu” gick på stadsvandring.

Som läsaren har förstått så har Arne haft lätt att fördriva tiden sedan pensioneringen 1998 och han betonar vikten av en hobby.

– Jag har väl alltid haft mycket spring i benen, säger han och skrattar.

Spring ja, vi måste lägga till marathonlöpare på visitkortet. Som 50-årspresent fick han bland annat en anmälningsavgift till New York City Marathon. Och även reseintresset, runt hela världen, kan man beskåda på Arnes hemsida, som så mycket annat.