Ägget eller hönan

Textstorlek:

Bland mina första minnen från bondgården därhemma i Östernärke är ett hönshus. Bakom lagårn fanns förstås gödselhögen och därbakom fanns ett litet hus byggt i sten om jag inte minns fel. Ena halvan av huset bestod av ett hönshus, den andra halvan stod tom. Det var dit jag fick följa med för att hjälpa till att sköta hönsen. Gissar att jag inte fick gå in bland kor, kvigor och tjurar för det var nog för farligt för en lite knatte som jag var då i mitten av sextiotalet. Senare, när gårdens olika hus skulle renoveras och lagården skulle få en ansiktslyftning, blev det även en liten yta för hönsen. Det gamla hönshuset revs för att ge plats till nya byggnationer. Men det som fanns kvar var hönsens favoritplats, gödselhögen, för trots att vi i alla år saknade tupp på gården så pickade och sprätte hönsen på högen så fort de fick chansen.

I alla år tog min mamma hand om hönsen och det var ett av hennes många ansvarsområden på gården. Hönsen fick mumsa på alla matrester från hushållet tillsammans med korn som inte maldes till mjöl eller gick till utsäde. I utbyte fick vi ägg, vita ägg och bruna ägg. Jag kommer ihåg att vi en gång fick ett ägg utan skal som bara hade en tunn hinna som skydd så att gulan och vitan inte rann ut. Eftersom vi saknade tupp saknade vi också kycklingar utan förnyelsen i hönsgården blev med inköpta unghöns.
Det dröjde några år innan jag började äta ägg. Vet inte riktigt varför men jag var nog lite tveksam till konsistensen och vad jag minns började jag äta gulan först. Jag delade mitt ägg men någon annan som fick ta hand om vitan. Redan då åt jag ägget med en liten klick kaviar och så är det fortfarande även om jag nu också lärt mig äta vitan.

Ägg är ett av de där livsmedlen som är möjliga att variera i det oändliga. Stekt, kokt, pocherat, omelett eller äggröra. Det ingår i bakning som en viktig ingrediens och endast fantasin sätter gränser för äggets användningsområden. Kakor, bullar och sockerkakor i långa banor ges det där lilla extra av äggets fantastiska egenskaper.

Det är också fantastiskt förpackat, ett naturligt omslag om än bräckligt. Ägget behöver inte någon plastfolie eller aluminiumfolie för att kunna transporteras och säljas. Visserligen behövs en förpackning som skyddar det bräckliga skalet men trots det så har man många gånger fått ta hand om trasiga ägg när man kommer hem från affären.
Inte bara förpackningen utan även formen är unik och många förundras över naturens underverk som skapat detta ovala konstverk. Trots att skalet kan upplevas som bräckligt är det fullt möjligt att gå på ägg. I alla fall om man är fysiker och har räknat ut hur man skall göra i förväg.
Columbi ägg kallades det när världsomseglaren lyckades tänka utanför boxen och ställa ett ägg på högkant. Ett nog så kladdigt bevis för den fria, obundna tanken och vad som krävs för att förstå sig på ett ägg.