Rally i levande bygder

Rally är ett samspel mellan många inblandade. Här är det serviceuppehåll under Rikspokalen. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Klassiska och folkliga rallyt Rikspokalen drog fram på småvägarna norr om Örebro. En stor insats av SMK-funktionärer och folk på bygden, gjorde rallyt möjligt.

Vad vore rallysporten utan en levande landsbygd?

Förmodligen skulle den stå sig slätt. Det är på böndernas och vägsamfälligheternas vägar som specialsträckorna går. Det är bygdens folk som ställer upp som p-vakter, som håller med parkering på sina välskötta marker, som fixar fikaförsäjning och publikplatser.

Utan öppna landskap skulle det här inte fungera, eller i varje fall bli betydligt tristare miljö att köra i.

Ett bra exempel på det var när Rikspokalen drog fram på småvägarna norr och nordöst om Örebro. Tre specialsträckor och 185 tävlande bilar.

Rikspokalen är en av SMK Örebros två, eller numera tre, klassiker. Novemberkåsan den andra, rallyt till minne av Janne Rolfsson den tredje.

– Det är bestämt att tävlingen måste heta Rikspokalen, betonar biträdande tävlingsledaren Lolo Gustafsson.

– Svenska Motorklubben har ju underavdelningar runt om i landet, och Örebro är en av dem. Där har vi en fin tradition av att genomföra den här tävlingen. Och den kräver massor av arbete innan.

Start och målgång var den här gången på Kvinnerstaskolan, vilket föreföll vara ett bra val med tanke på de stora utrymmena för tävlingsekipagen.

Men inget rally utan ideella krafter.

– Det skulle inte gå, intygar Lolo Gustafsson.

– Vi har ett par hundra funktionärer igång. Ideella och oavlönade krafter. Livsviktigt för sporten.

Och likadant låter det när vi uppe på småvägarna runt Klysna hittar byalaget från Ervalla i full funktion som p-vakter och annat. Barn och vuxna, alla hjälpts åt. Nu gäller det att visa upp vad bygden kan, och att bygden är levande.

Till och med självaste kommunalrådet Per-Åke Sörman jobbar den här dagen som parkeringsvakt. Avgiften går till byalaget.

– Klart vi ställer upp för bygden på bygden. För mig är det en självklarhet. Vi har ett 20-tal frivilliga som jobbar med rallyt. Vi serverar fika på ett par platser.

– Det här är, om något, ett riktigt bra exempel på levande landsbygd. Det ska hända saker i bygden och vi gillar när det gör det.

För Svenska Motorklubben i Örebro är det för övrigt riktigt uppåt. Medlemssiffrorna stiger. Presschefen Conny Eriksson säger så här till Länsposten:

– Vi har runt 400 medlemmar nu. Och det är ett bra och härligt drag i klubben. Inte minst kartingen ökar påtagligt och framförallt är det en stor skara tio-elvaåringar som börjat köra.

– Jättekul, tycker vi, förstås, att unga hittar till oss. Motorsporten står sig bra, och den gör det inte minst i Örebro med våra långa och fina motorsporttraditioner. Vi lever upp till dem.