Paret som tar musten ur höstens äpplen

Uta Riedel och Oscar Jansson har nyss startat ett musteri vid Sikfors herrgård, där de funnits i snart 25 år. Länsposten var med i starten av de nya maskinerna. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Uta Riedel och Oscar Jansson har nyss startat ett musteri vid Sikfors herrgård, där de funnits i snart 25 år. Länsposten var med i starten av de nya maskinerna.

Annons:

– Nästa år firar vi 25-årsjubileum här i Sikfors där vi har drivit gästgiveri i bruksmiljö, säger Uta, som ursprungligen kommer från Tyskland.

Under årens lopp har det funnits tankar om att starta en äppelodling, och eventuellt i Utas hemland.

Men paret hade blivit så rotat i Sikfors att äppelodlingen fick placeras på herrgårdens marker i Västmanland i stället.

– Det var mest Oscars idé, men jag har helt ställt mig bakom det, fortsätter Uta.

För tre år sedan sattes därför 140 äppelträd av 15 olika sorter. Senare uppstod förstås ett ”problem”. Var skulle man göra av all frukt?

– Vi hade kollat runt med lite musterier, men det enklaste var att starta ett själva, berättar Oscar.

Sagt och gjort. Ett gammalt stall byggdes om och nu i fräscha lokaler och med splitter nya maskiner håller paret på att tillverka äppeldricka för fullt.

Hur mycket har ni investerat i musteriet?

– Med ombyggnationen och inventarierna rör det sig om cirka en halv miljon, upplyser Oscar.

Maskinerna är tillverkade i Österrike, men de fick ingen genomgång av dem från leverantören.

– Men det är egentligen inte så svårt, och vi har varit på flera musterier och sett liknande apparater.

– Tidigare hade vi en enkel handpress som vi gjorde äppelmust med, tillägger Uta.

Hur pass stora mängder tar ni emot?

– Vi har satt en minimigräns vid 50 kilo äpplen, vilket innebär två till tre banankartonger. Cirka 60 – 65 procent av volymen blir till must. I år är dessutom frukten ganska torr.

Uta och Oscar kommer ta emot äpplen för mustning torsdag till lördag förmiddag, men man bör ringa och beställa tid först.

Fördelen mot en del andra musterier är att här får man verkligen köpa den äppelsaft som kommer ur sina egna äpplen.

Första kunden denna torsdag är Karin och Göran Karlsson, som driver Kårsta Frukt och bär, strax utanför Örebro.

– Tidigare har vi åkt till Strängnäs, men det blir ju mycket närmare så här, anser Göran.

Dessutom är Karin och Uta med i samma äppelnätverk och familjerna känner därför varandra.

Vad har ni med er för sort?

– Den heter Höstdessert och vi har 250 kilo med oss idag. Det är ett riktigt äppelår i år, till skillnad från förra året. Då kunde vi inte sälja någonting, utan det räckte bara till husbehov, informerar Karin.

Det kommer ta en stund innan hela proceduren är färdig. Först skall saften filtreras från skal, fruktkött och kärnor. Oscar lägger i flera backar där överskottet hamnar.

Sedan pastöriseras musten till ett gradantal av minst 82, för att öka dryckens hållbarhet.

– Dessutom stoppas jäsprocessen, annars blir det äppelcider, poängterar Uta.

– Men teoretiskt sett går det alltså även att tillverka cider, om man inte genomför denna pastörisering, säger Oscar.

Därefter tappas musten i tre liters plastpåsar, liknande de som finns i vanliga bag in box-behållare. Sådana har Uta och Oscar alltså bunkrat upp med, så att det räcker till alla som vill få sina äpplen mustade.

Förpackningarna ska sedan förvaras svalt och mörkt, och ska därför kunna hållas drickdugliga i ett år.

– Vi har ibland märkt att de håller i ett och ett halvt år, till och med, nämner Göran.

Det är nu i september och oktober man helst ska lämna in frukt för mustning. Väntar man till november är det risk att musten blir för söt.

Länsposten får smaka ett glas Höstdessert och det smakar verkligen lika fint som det låter.

Annons: