Bostad 2016 till helgen

Nu har allmänheten möjlighet att gå in och titta i de klassiska fabrikslokalerna på CV-området. Bomässan finns i en byggnad nära koloniområdet. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Lördag och söndag kan man gå på bomässa i Örebro, närmare bestämt i det gamla CV-området, intill USÖ. Bostad 2016 heter mässan.

Det är eventföretaget Hedén & Jungander, för övrigt Årets Företag i Örebro 2015, som står som arrangörer. En ny spännande utställningsarena presenteras, nämligen en av Jernhusens byggnader på det gamla CV-området.

Det var här som Statens Järnvägars verkstadslokaler Centrala Verkstäderna byggdes i början av förra seklet. Verksamheten ägs numera av Euromaint Rail AB, men den har minskat vilket gjort att flera av lokalerna stått tomma.

– Här finns inte mindre än 5 500 kvadratmeter utställningsyta i två plan, och då ska man komma ihåg att Conventum Arena ligger på 4 500, övervåningen inräknad, upplyser Sven-Erik Jungander, en av delägarna till eventbolaget.

Kan det här innebära en konkurrenssituation gentemot Conventum?

– Nja, jag skulle snara kalla det ett komplement. Om Örebro har ambitionen att bli fjärde största eventstaden i landet så måste det finnas ett bra utbud av lokaler. Vi har ju haft många andra av våra arrangemang i Conventum, men till Bostad 2016 räcker den inte till.

Här ska in inte mindre än 120 utställare och därför vill det till att det finns utrymme. Flera byggföretag presenterar sina nya projekt och det blir säljstart på ett antal nya lägenheter i hela länet.

– Inte mindre än 800 till 1 000 objekt kommer släppas och det rör sig om allt från bostadsrättslägenheter till radhus, villor och tomter.

Förutom bostadsbolagen kommer mäklare och banker finnas på plats för de som går i bostadsbytartankar. Nästan alla kända byggherrar finns representerade.

– Det byggs något otroligt runt om i Örebro och även i innerstan. Vi befinner oss verkligen i ett expansivt skede. Nya projekt i hela regionen kommer att visas på mässan, fortsätter Sven-Erik.

I mässan ingår också sådant som hör boendet till såsom inredning, byggmaterial, trädgård, pool, spa, energismarta lösningar och mycket mer.

– Vi har utställare för kök och badrum med, men dessvärre har det varit svårare att locka hit möbelfirmorna.

En speciell trend har varit att en del boende väljer att sälja villan, till förmån för en lägenhet och en husbil. Därför finns representanter för att följa upp också sådana önskemål.

Blir det något extra festligt under mässan?

– Jadå, förutom alla erbjudanden så får vi på söndagen besök av TV4:s byggare. Dessutom kommer Klossbutiken låta barnen få bygga framtidens boende.

Kanske även vuxna frestas att bygga sina kreationer, som förresten är Stefan Holms nya sysselsättning. För de små kommer även finnas en minitruck som de kan få testa att köra.

Ett kafé kommer finnas på plats för den som vill ha något till livs.

– Eftersom det är våran första mässa i en ny utställningshall ska det bli extra spännande att se hur allt blir i slutändan.

Företaget Hedén & Jungander har fyra anställda och inför Bostad 2016 har dubbelt så många varit sysselsatta.

Dessutom arrangeras en nationell konferens om bostadsutmaningen med föreläsare och debatter under de två dagarna närmast innan själva bomässan.

Landshövding Maria Larsson inviger konferensen och hälsar alla välkomna.