Älskar choklad

Textstorlek:

Choklad kan ge en chokladälskare många saker. Njutning och smak för lyx men också finnar, dålig hy, övervikt och dåligt samvete. I mataffären är alla former av choklad strategiskt placerade på hyllor i lagom ögonhöjd eller insmusslade bland andra varor. Väldigt ofta ligger chokladkakor av olika smaker i närheten av kassorna för att ge dem av oss med dålig chokladkaraktär en möjlighet att ge efter för frestelsen. Möjligheten att köpa en liten bit som slinker ned på vägen hem från affären innan någon får möjlighet att säga något förebrående. Skuldtyngda smugglar vi undan omslagspapperet, beviset på vår dåliga karaktär, djupt ner i en ficka eller smutsar ner naturen med det kletiga pappret.

Chokladtillverkning är en konstart. Figurer och konstverk baserade på kakao. Tomtar och påsktuppar formade i smarrig choklad. Choklad med smör och utan. Choklad med mjölk och utan. Choklad i bakverk eller som konstverk. Fantasin sätter inga gränser utan ger varje år upphov till nya varianter av detta bruna guld. Lyx och flärd, till och med erotik, sätts ofta i samband med choklad och många är varianterna på hur och när man skall konsumera denna gyllenbruna delikatess.

Redan de gamla mayaindianerna odlade kakaoträdet på 600-talet och kakao kom till Europa genom Christopher Columbus på femtonhundratalet och avnjöts i form av chokladdryck under många hundra år. På artonhundratalet kom man på hur man skulle göra pulver av kakaobönan vilket öppnade vägen för chokladkakor och resten är, som det brukar heta, historia.

När Sverige gick med i EU var Strasbourg tveksamma om den svenska varianten av choklad skulle få kallas choklad. Den innehöll inte tillräckligt hög halt av kakao, om jag minns rätt. Vi kände oss påhoppade som svenskar och funderade på att gå ur EU innan vi ens gått med. Detta tillsammans med krökta gurkor och snus var politiska knäckfrågor för en djupt kränkt svensk nation men med lite diplomati löste sig dessa förvecklingar. Livet i landet från norr kunde gå vidare, med snus under läppen och mjölkchoklad i gommen.

Nu har en relativt ny produkt börjat vinna marknadsandelar hos oss chokladfrossare i Sverige, möjligtvis som ett resultat av vårt inträde i den europeiska gemenskapen. Choklad i glasburk att bredas på smörgåsar. Ett helt igenom osvenskt sätt att konsumera choklad som sakta börjar hitta sin väg till svenska frukostbord.

  Jag hade besök från Holland för några år sedan och där var traditionen att äta strössel på frukostsmörgåsen. Både chokladströssel men även färgglatt strössel. En märklig kontinental sockerbomb redan till frukost som vi i smyg rynkade på näsan åt.  Men tillbaka till den smetiga glasburkschokladen för smörgåsar. För när jag häromveckan gick på en av Örebros mer fashionabla pizzerior. Jo, det finns sådana i Örebro. Så ser jag på menyn att det finns en efterrättspizza med nämnda choklad. Sneglade på sällskapet men insåg att jag inte skulle beställa någon, då veckans chokladranson redan var överskriden.

Nu i medelåldern är i alla fall tonårsfinnarna ett minne blott. Nu ger kakaon i alla dess former, nya former till mig som inte är önskade alla gånger, men det är ju så gott!