Tuffa tider för marknad

Förenade nytta med nöje. Torild Vognild och Ann-Christin Moberg från Kumla stickade och sålde stickat samt tenntrådsslöjd. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Med tiden har det blivit allt tuffare att hålla marknadstraditionen vid liv. För många marknader i geografisk närhet och dessutom infaller de i nära tid med varandra. Ett hot som gör Finnerödjamarkens framtid osäker.

Det finns en snart 200-årig marknadstradition i Finnerödja. En dokumenterad ansökan om att hålla en kreatursmarknad är daterad så tidigt som 1817. Senare drevs marknaden först av Finnerödja kommun som senare vid sammanslagningen blev till Tivedens kommun.

– Men det har förstås varit en hel del finnerödjafolk som varit med och jobbat med marknaden under hela tiden, förklarar hembygdsföreningens ordförande, Lena Gribing.

Från och med 1967 stod Laxå kommun som arrangör, men för runt 15 år sedan tog ortens hembygdsförening över ansvaret.

Ett ansvar som förstås förpliktigar, men som allt efter tidens gång blivit än tuffare att genomföra.

Dels är det svårt att skrapa ihop folk som vill vara med och hjälpa till. För genomförandet av marknaden förra veckan krävdes 30-35 funktionärer.

Det största hotet mot marknadens fortlevnad är ändock konstaterandet att det i dag finns en uppsjö av marknader inom ett ganska begränsat geografiskt område.

– De ligger också nära varann i tiden så varken knallar eller besökare räcker till för att besöka alla, menar Lena.

Det gör att Finnerödja hembygdsförening på allvar diskuterar om de ska lägga ner marknaden, eller som ett andraalternativ, göra om den och lägga den på en annan tidpunkt.

– Det här sköter sig inte självt. Det har blivit jättejobbigt och tufft att arrangera den, konstaterar Lena.

Givetvis ett svårt beslut att ta i och med att marknaden tillför värdefulla intäkter till föreningen. En avvägningsfråga, inkomster kontra ideell arbetsinsats, och vilket som då väger tyngst.

Förra veckans marknad lockade runt 45 knallar och föreningen konstaterar att antalet försäljare minskat successivt.

– Det är många knallar som anmäler sig men som sedan inte kommer. De garderar sig med andra marknader och bestämmer efter vädret och möjligheten att sälja på andra marknader.

En minskning som besökarna märker när de vandrar på marknadsgatan fram till Paradistorg. Det finns så att säga luckor att fylla.

Men marknaden har förstås, en än så viktig, social funktion. Många återvänder år från år för att träffa bekanta och språka lite, och då är kanske inte antalet knallar det viktigaste för en del.

Marknaden förra onsdagen bjöd på strålande väder och glada miner bland marknadsbesökarna. I bersåns skugga vid kaffeserveringen satt mor och dotter, Ingrid och Inga Turgård från Hova och njöt av både miljön, vädret och fikastunden.

– Väldigt gott kaffebröd. Bakat med smör och kärlek, betygsatte Inga adresserat till hembygdsföreningens bagerskor.

– Helt underbart att kunna sitta här i solen den 7 september. Det finns så mycket små vardaglig ting att glädjas åt, tillade Inga.

– Det gnälls ofta över saker som inte är nåt att gnälla åt. Det är kul att vara ute och se något annat, påpekade mamma Ingrid.

Nästa år jubilerar marknaden med sina 200 år, och på nåt sätt ska det förstås firas.

– Någon form av marknad blir det säkert, men inte vid den här tiden, och kanske inte på det här sättet, hälsar Lena Gribing.