Protest mot ”vårdrean”

Petra Johansson, Emily Tallén, Ami Sundén och Caroline Månsson var fyra av många som i Örebro gick i demonstrationståget för bättre arbetsvillkor för vårdpersonal. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Nu får det vara nog, tycker sjuksköterskorna, undersköterskorna och barnmorskorna. Det är nog med arbetsvillkor vi inte är nöjda med.
I söndags gick demonstrationstågen på 26 platser.

 

Vårdpersonalens protesttåg genom Örebro hymlade inte med budskapet: Bättre arbetsvillkor, tack. Vi har fått nog av att realisationsjobba.

Manifestationen för bättre villkor genomfördes i hela landet.
I Örebro gick tåget från Våghustorget och samlade ett par-tre hundra demonstranter.

”Slut på rean” var ett av budskapen på banderollen som frontade tåget.

Vi träffade undersköterskorna  Petra Johansson, Emily Tallén, Caroline Månsson och barnmorskan Ami Sundén. Alla stod bakom samma budskap:

– Det är alldeles för många som far illa i dagens vårdapparat. Både patienter, personal och anhöriga

– Mycket handlar om att ha en bra arbetsmiljö, att vi ska orka jobba kvar. Vi måste få mer tid för återhämtning. Och det är alldeles för lite folk. När kommunen drar ner på vårdpersonal, så smittar det över på vanliga sjukvården. Det måste bli slut på neddragningarna.

När vi bad de fyra att lyfta fram tre huvudkrav, så blev de följande:

1) Öppna diskussioner för att förbättra vården.

2) Legitimation för undersköterskor, där alla har samma utbildning. Inga snabbspår.

3) Fortsatt kraftigt engagemang i frågorna hos Vårdförbundet och Kommunal.

På plats var även Region Örebro läns styrelseordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), för övrigt själv utbildad sjuksköterska.Till Länsposten sa hon, innan hon gick i tåget:

– Jag välkomnar en öppen och konstruktiv debatt. Att alla facken vill ha debatt, tycker jag är kanonbra.

– Och att fler engagerar sig fackligt, och lyfter de här frågorna, har mitt fulla stöd. Bra att facken har åsikter om hur vi ska arbeta.

Oppositionsrådet Ewa Sundkvist fanns också på Våghustorget:

– Jag håller med. Absolut en diskussion om vården. Men regionen måste ha mer fokus på att dess anställda chefer och ledare inom vården mera måste lägga örat till och lyssna, och fråga efter förbättringsarbete. Ledarskapet i vården ska ha kraft att göra något.

– För övrigt kan man lära av Karlskoga. Redan i mitten av 90-talet, när det var neddragningar där på lasarettet, så var personalen involverad i processen. Man lyssnade på personalens besparingsförslag.