OS-stjärnorna hyllades stort på slottet

Stolta OS-deltagare Astrit Ajdarevic, Örebro SK, Hanne Gråhns, Melissa Tancredi, Marie-Eve Nault och Lisa Dahlqvist, KIF Örebro. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Våra lokala OS-hjältar hyllades stort i förra veckan. Fina ord från både landshövding Maria Larsson och kommunstyrelseordföranden Kenneth Nilsson.

– Det är en ära att få ta emot länets deltagare, som är ledande i världen. De olympiska spelen är stort. De är ju bara vart fjärde år, sade landshövding Maria Larsson, när OS-deltagarna hade radat upp sig i hennes residens.

– Det är viktigt att alla har olika roller. Avbytarna måste hela tiden vara beredda på att prestera, ledarna måste göra sitt.

– Lisa Dahlqvist visade sådan beslutskraft vid straffläggningen att om man hade murat igen målet så hade den ändå gått in. Det här var stor underhållning på bästa sändningstid, fortsatte Maria.

Förutom KIF:s fotbollsstjärna framhöll hon också ÖSK:s dito, Astrit Ajdarevic, och berömde hans stora ledaregenskaper på planen. Stolthet och tacksamhet var ledord som genomsyrade hela uppvaktningsceremonin.

Ytterligare beröm, blommor och presenter gavs av kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson och ordföranden i Örebro läns idrottsförbund Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Eftersom cyklisten Emilia Fahlin inte kunde närvara på grund av tävling i Italien så blev det idel fotbollsstjärnor bland de aktiva.

Dessa var förutom nämnde Astrit Ajdarevic, ÖSK och Lisa Dahlqvist KIF, även hennes klubbkamrater Hanne Gråhns, Melissa Tancredi och Marie-Eve Nault.

De två sistnämnda representerade Kanada, som tog en bronsmedalj i fotbollen.

Melissa har tolv års erfarenhet i landslaget och Marie-Eve sju år, och är alltså väletablerade.

Hann ni med att se något mer i Brasilien än bara fotbollsarenor?

– Nej, det var ett ganska tätt schema med träning och matcher, sade Melissa.

– Men det blev ändå en utflykt till Jesus-statyn, tillade Marie-Eve.

Kanadensiskorna gjorde precis som Sverige, spelade bort Marta och hennes Brasilien från medalj.

– Men dessutom lyckades Kanada vinna mot Tyskland, vilket hände i gruppspelet och då låg Melissa bakom segern, påminde KIF:s ordförande Charlotta Nordenberg, en av flera ledare som också deltog i ceremonin.

Som bekant tog Sverige silver, sedan man förlorat i finalen mot Tyskland med 1-2. På vägen dit hade svenskorna slagit ut både världsettan USA och hemmanationen Brasilien. Detta på straffar och där Lisa Dahlqvist slagit in den sista och avgörande straffen bägge gångerna.

Vilket var värst att ha en psykande USA-målvakt eller Brasilienpubliken mot sig?

– Det var absolut publiken i semifinalen. Det var sådan ljudnivå att man knappt hörde någonting, betonade Lisa.

För det var nämligen så att USA:s målvakt Hope Solo fick för sig att byta målvaktshandskar strax innan Lisa skulle lägga den avgörande straffen.

Astrit Ajdarevic, vad kände du när du hörde tacktalen från länet och kommunens representanter?

– Det är en stor glädje. Det är det här jag kämpat för i hela mitt liv. Jag har visat vilken typ av människa och spelare jag är. Folk kanske tycker jag är kaxig på plan och gestikulerar mycket, men jag är en annan vid sidan av.

Landshövdingen hade också nämnt Astrits kloka och fina ledaregenskaper efter att ha hört honom i tv-intervjuer.

Du visade stor ledarförmåga i matchen mot Japan. Efter en trevande inledning gick du ner och hämtade bollen för att bygga upp spelet. Var det något tränaren Håkan Ericson sagt till om?

– Det var både och. Håkan sa till mig att vi behövde balansera laget mer och jag var själv inne på samma linje.

Astrit sade också att han fått vara lycklig under en period då han har presterat bra, även om han för tillfället är justerad och ska försöka läka ihop en sträckning.

– Det är väl allt spelande och resande. Man är ju inte 20 längre, avslutade han med glimten i ögat.

Nej, förvisso. Men som 26-åring har han många fina fotbollsår kvar än. Och dessutom trivs han väldigt bra i staden Örebro.